Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Το απόρρητο τηλεγράφημα της Αμερικάνικης Πρεσβείας για τις φωτιές του 2007






Το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα βίωσε τη χειρότερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία της στο θέμα των δασικών πυρκαγιών. Συνολικά χάθηκαν 83 άνθρωποι και κάηκαν 2.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκτάσεων. Στις 24 Αυγούστου, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν, στέλνοντας προσωπικό και μέσα. Τις επόμενες ημέρες ο Β. Πολύδωρας δήλωσε στη Βουλή ότι η χώρα αντιμετώπισε ασύμμετρες απειλές, υπονοώντας ότι οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης και/ή εμπρησμών από ξένους πράκτορες.
Η Αμερικάνικη Πρεσβεία απέστειλε στις 26 Αυγούστου τηλεγράφημα προς το State Department που ανέλυε τη κατάσταση στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει τη καταστροφή ως τη χειρότερη που βιώνει η Ελλάδα μετά τους σεισμούς του 1999. Γίνεται λεπτομερέστατη αναφορά για τις απώλειες ζωών, τις ζημιές, τα πυροσβεστικά μέσα που διατίθενται κτλ, και συνιστά τη παροχή βοήθειας από την Αμερικανική Κυβέρνηση σε πυροσβεστικά αεροσκάφη. Από οικονομικής πλευράς δε συνιστά τη παροχή χρηματικής βοήθειας διότι εκτιμάται ότι αυτή θα δοθεί για την ενοικίαση Ρωσικών μέσων αεροπυρόσβεσης.


Παρακάτω στο τηλεγράφημα, γίνεται η προσπάθεια εξακρίβωσης των αιτιών των πυρκαγιών. Αναφέρεται ότι τα τοπικά media δεν προκρίνουν την ιδέα ότι οι φωτιές μπήκαν από ξένους πράκτορες ή εγχώριους τρομοκράτες. Ωστόσο σύμφωνα με αμερικάνικες πηγές μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, βρέθηκαν στον Υμηττό τηλεχειριζόμενες εκρηκτικές συσκευές, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες όπως ο Επαναστατικός Αγώνας.. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πληροφορία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ. Η Πρεσβεία συμφωνεί με τη δήλωση Καραμανλή ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα πολλαπλών εμπρησμών. Τέλος, το τηλεγράφημα εκτιμά ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από καταπατητές γης, αλλά και άτομα του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, σύμφωνα με τα ευρήματα του Υμηττού.
Το χαρακτηρισμένο ως εμπιστευτικό (confidential) τηλεγράφημα με αριθμό  07ATHENS1687_a,  εστάλει από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προς το State Department στις 26/08/2007.  Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο wikileaks.org στις 30/08/2011, απ όπου και το αντλήσαμε.
terranovaincognita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου