Σάββατο 28 Μαΐου 2016

«Ρίξτε το βάρος στην καθημερινότητα των πολιτών»

kibernisi_15-05_slide



Με το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι πιο αισιόδοξο όσο ποτέ τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός –μαζί με τους στενούς συνεργάτες του- σχεδιάζουν το ξεδίπλωμα της πολιτικής ατζέντας.
Με τα δημοσιονομικά δεδομένα να είναι στενά, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από όλους τους υπουργούς του να μετατοπίσουν τον κύριο όγκο της δουλειάς τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών –τουλάχιστον σε θέματα που δεν άπτονται του ελέγχου των δανειστών-.
Στο πολιτικό πεδίο, οι βασικές προτεραιότητες είναι δύο. Η συνταγματική αναθεώρηση και ο νέος εκλογικός νόμος. Η δουλειά για την συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εσωτερικών περιμένουν τις βασικές κατευθύνσεις του κ. Τσίπρα, σε μια συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει εντός του καλοκαιριού. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον εκλογικό νόμο, όπου αρκετές σκέψεις ήδη συζητούνται. Το νέο σύστημα δεν θα είναι η απλή αναλογική, θα είναι όμως αναλογικότερο έτσι ώστε να ευνοηθούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Μικρότερο θα είναι και το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα, ενώ θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Επίσης, προβλέπεται κατακερματισμός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Στην οικονομία, στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Από 9 ως 12 δισ. ευρώ εκτιμά το οικονομικό επιτελείο πως είναι τα χρήματα που μπορούν να διοχετευτούν στην αγορά το επόμενο διάστημα. Τα περισσότερα από αυτά θα προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ αναμένεται και ένα μεγάλο μέρος της δόσης που θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.
Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν πολλά και στον νέο επενδυτικό νόμο, όπως και στην άμεση έναρξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπει την δημιουργία σχεδόν 45.000 θέσεων εργασίας για οχτώ μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου