Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Σόιμπλε κατά Γκάμπριελ: Δεν είναι σοβαρά αυτά που είπε στην Αθήνα


«Πρέπει να εξηγήσουμε την Ευρώπη καλύτερα στους ανθρώπους», ώστε να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι η απάντηση σε πολλές από τις ανησυχίες τους, δήλωσε ο Σόιμπλε.
soimple-kata-gkampriel-den-ftaiei-i-germania-gia-ta-problimata-stin-ellada



«Πρέπει να εξηγήσουμε την Ευρώπη καλύτερα στους ανθρώπους», ώστε να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι η απάντηση σε πολλές από τις ανησυχίες τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε κάποιες περιπτώσεις μεμονωμένες χώρες πρέπει να προηγηθούν.
«Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με το να πληρώνουν άλλοι, διότι, αυτό που είπε ο κ. Γκάμπριελ στους ανθρώπους στην Αθήνα, ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά»
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ακόμη ότι είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων, προκειμένου τα κράτη-μέλη να προχωρούν προς τα εμπρός, όπως η Γερμανία, ενώ άσκησε κριτική στον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις δηλώσεις του στην Αθήνα.
«Το πρόβλημα δεν είναι οι συνταγές, αλλά το ότι δεν εφαρμόζεται και αυτό μέχρι πρόσφατα το λέγαμε όλοι - και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δεν τηρούνται οι κανόνες, δεν φταίνε οι κανόνες, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρούνται. Δεν έχουμε έλλειμα από χρέη, ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του,  στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και τόνισε ότι το έλλειμα αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις διοικητικές δυνατότητες και αυτό πρέπει αναλόγως να διευθετηθεί. «Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με το να πληρώνουν άλλοι, διότι, αυτό που είπε ο κ. Γκάμπριελ στους ανθρώπους στην Αθήνα, ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας στους νέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί δεν έρχονται στην Γερμανία οι νέοι που αναζητούν στη νότια Ευρώπη θέσεις εκπαίδευσης.
«Στην Γερμανία οι επιχειρήσεις ψάχνουν επειγόντως για μαθητευόμενους και αγγλικά μπορεί σήμερα να μάθει ο καθένας. Έχουμε μεγάλες ευρωπαϊκές ανακοινώσεις, αλλά δεν καταφέρνουμε να δείξουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία κάποιες δεκάδες χιλιάδες νέοι από ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή ανεργία . Ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και οι φοιτητές σπουδάζουν παντού στην Ευρώπη. Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να το καταφέρουμε και για τους μαθητευόμενους;», διερωτήθηκε.
Aναλύοντας το σχέδιό του για μια καλύτερη Ευρώπη o κ. Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει τα αποτελέσματα να έρχονται γρήγορα και ήδη αποφασισμένα μέτρα να εφαρμόζονται - όπως στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης ή σε αυτή της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής και ικανής να αμυνθεί Ευρώπης και χαρακτήρισε «επειγόντως απαραίτητη» μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και εξοπλισμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ισλαμιστική τρομοκρατική απειλή. «Εδώ πρέπει μεμονωμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όταν είναι απαραίτητο, να προηγούνται», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει νωρίτερα σήμερα στην «Welt am Sonntag», περί «ταχύτητας και πραγματισμού» στην επίλυση των προβλημάτων της Ε.Ε. - εν ανάγκη και χωρίς τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε επιπλέον ότι ευρωπαϊκές λύσεις με ορατά αποτελέσματα είναι εφικτές μόνον εφόσον κάθε χώρα ξεχωριστά κάνει παραχωρήσεις και ανέφερε ενδεικτικά ότι οι κανόνες εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων της Γερμανίας δεν είναι κατάλληλοι για την Ευρώπη.
Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε επίσης στην την απαίτησή του για ευρωπαϊκή δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα, παρά την έντονη κριτική ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου και από τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD): «Το θέμα δεν είναι η λιτότητα, αλλά το να τηρούμε τους κανόνες που αποφασίζουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες που το κάνουν, πηγαίνουν καλά. «Η Γερμανία είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην κριτική του ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι διχάζει την Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Όταν (ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) περιηγείται την Γερμανία ή την Ευρώπη ως Πρόεδρος του SPD, μερικές φορές δεν τον αναγνωρίζω. Υποστηρίζει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνουμε ως κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου