Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Το πόρισμα καταπέλτης του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Γεωργίου - ΕΛΣΤΑΤ


Το πόρισμα καταπέλτης του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Γεωργίου - ΕΛΣΤΑΤ
Η αιτιολόγηση της άσκησης αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα τρία πρώην στελέχη της υπηρεσίας (Α. Γεωργίου, Κ. Μολφέτα και Α. Ξενάκη).
Το Thepressroom.gr αποκάλυψε την απόφαση αναίρεσης του αρχικού βουλεύματος, η οποία στέλνει ξανά την υπόθεση για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών με την κατηγορία για «ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος».
Σύμφωνα με την απόφαση το προσβαλλόμενο βούλευμα «δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με αποτέλεσμα την ίδρυση του σχετικού λόγου αναίρεσης, αφού έχει παντελώς αγνοήσει εισφερθέντα κατά την προκαταρκτική εξέταση, κύρια ανάκριση και κυρίως την περαιτέρω κύρια ανάκριση αποδεικτικά στοιχεία και έχει κάνει επιλεκτική χρήση αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με τις παραδοχές του σχετικά και με την πλήρωση της αντικειμενικής και της υποκειμενικής υπόστασης του ως άνω εγκλήματος».
Για τη βεβαίωση του ελλείμματος το 2009 σε ποσοστό 15,4% επί του ΑΕΠ τονίζει ότι «ως πραγματικό περιστατικό ήταν ψευδές αφού τεχνηέντως το διόγκωσαν» με:
α) Την αναταξινόμηση, για πρώτη φορά, στο θεσμικό τομέα της Γενική Κυβέρνησης 17 Δημόσιων Επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ).
β) Την ένταξη στο θεσμικό τομέα της Γενικής Κυβέρνησης περίπου 500 νομικών προσώπων χωρίς να έχουν ελεγχθεί με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες.
γ) Το συνυπολογισμό στο δημόσιο χρέος και συνεπώς εμμέσως και στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης της αγοραίας αξίας συμφωνιών ανταλλαγής εκτός αγοράς (off market swaps) οι οποίες είχαν συναφθεί από το Δημόσιο κατά τα έτη 2001-2007, χωρίς ένας τέτοιος συνυπολογισμός να επιβάλλεται από τους σχετικούς κανόνες.
δ) Τη συμπερίληψη στο έλλειμμα Γενική Κυβέρνησης των νοσοκομειακών δαπανών των ετών 2005 έως 2009.
Σε άλλο σημείο της απόφασης τονίζεται ότι η αιτιολογία του προσβαλλόμενου βουλεύματος είναι «ασαφής και ελλιπής ως προς το αν το ως άνω δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πραγματικό ή αν είχε διογκωθεί από μέρους των κατηγορουμένων με παραβίαση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου με βάση τους οποίους προσδιορίζεται» και προστίθεται ότι «πρωτίστως προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία της έννοιας του όρου “περιστατικό”», δηλαδή κατά πόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 ήταν πραγματικό γεγονός ή«αξιολογική κρίση που δεν εμπίπτει στην έννοια του γεγονότος (περιστατικού)».
Η απόφαση υπολογίζει τη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ζωής Γεωργαντά σε209,945 δισεκ. Ευρώ.  
Διαβάστε την υπ' αριθμόν 1331/2016 ποινική απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποια εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 2016. Το πόρισμα αποτελείται από 73 σελίδες. Μορείτε να το διαβάσετε εδώ Α ΜΕΡΟΣ και εδώ το Β ΜΕΡΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου