Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Καλεντερίδης … Η Συρία χτύπησε την «Ασπίδα του Ευφράτη»



Η Συρία χτύπησε την «Ασπίδα του Ευφράτη»





Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους προέδρους κοινοτήτων, στο «σαράι» του, δήλωνε: «Θα πάρουμε την Αλ Μπαμπ και μετά θα κινηθούμε προς την Μένμπετζ-Ιεράπολη. »Εμείς κάνουμε τον αγώνα που πρέπει εναντίον του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας και των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (PYD/YPG). Δεν έχουμε κάποια πρόθεση, κανένα πρόβλημα με το Χαλέπι. Μίλησα με τον Πούτιν, το Χαλέπι ανήκει στου κατοίκους του. Θα πρέπει δε να πω και το εξής: Θα ήταν λάθος να κάνουμε λογαριασμούς και να διεκδικήσουμε το Χαλέπι. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς με το Χαλέπι».
Σάββας Καλεντερίδης

Βρισκόμαστε στο μεσημέρι της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου και είναι η πρώτη φορά, αυτές τις 64 μέρες που διαρκεί η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που οι δυνάμεις του Άσαντ επιτίθενται εναντίον των ομάδων του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού οι οποίες υποστηρίζονται ανοικτά από την Τουρκία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, «ένα ελικόπτερο που εκτιμάται ότι ανήκει στα τμήματα του καθεστώτος, έριξε βόμβα τύπου «βαρελιού» σε τμήματα της αντιπολίτευσης, στην περιοχή Ταλλ Ναΐφ, από την οποία σκοτώθηκαν δύο αντικαθεστωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε».

Απαντώντας στην επίθεση αυτή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:
«Οι επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δεν μπορούν να σταματήσουν την επιχείρηση. Η «Ασπίδα του Ευφράτη» θα συνεχιστεί μέχρι την κατάληψη της Αλ Μπαμπ».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας «Προσοχή σ’ αυτήν την εξέλιξη», οι Κούρδοι επιτέθηκαν και κατέλαβαν ορισμένα χωριά, με στόχο να σταματήσουν την πρόελαση των Τούρκων και του ΕΣΣ προς την Αλ Μπαμπ.
Την ίδια μέρα, για την ακρίβεια το βράδυ, τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τις θέσεις των Κούρδων. Αμέσως μετά ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείο Αμύνης της Συρίας, στην οποία αναφερόταν ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει να περάσει ξανά στον εναέριο χώρο της Συρίας, τα αεροσκάφη της θα καταρριφθούν με κάθε μέσο. Ακολούθησε δήλωση και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά από αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν, για να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας για την προσέγγιση των τουρκικών στρατευμάτων στο Χαλέπι, έκανε δημόσια δήλωση θαυμασμού προς τον Πούτιν, τονίζοντας την αγάπη που τρέφουν προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και προς το πρόσωπό του οι Κούρδοι.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία δεν θα διεκδικήσει το Χαλέπι και σήμερα ήλθαν οι βόμβες του Άσαντ εναντίον των προδοτών και καταστροφέων της χώρας, όπως αποκαλούν οι αρχές της Συρίας τα μέλη του ΕΣΣ.
Τι μέλει γενέσθαι; Το πιο πιθανό είναι να συνεργαστούν οι Κούρδοι του Αφρίν και του Κομπάνι με το στρατό της Συρίας, εναντίον των μελών του ΕΣΣ και του στρατού της Τουρκίας που τους υποστηρίζει. Με άλλα λόγια, ας προετοιμαστούμε για έναν πόλεμο μικρής κλίμακας μεταξύ Κούρδων του PYD/YPG και στρατού της Συρίας από τη μια πλευρά και ΕΣΣ και στρατού της Τουρκίας από την άλλη.
Όσο για τη στάση της Ρωσίας και των ΗΠΑ; Η Ρωσία θα συνεχίζει να στηρίζει στο παρασκήνιο τη Συρία, ενώ οι ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Αμύνης, Κάρτερ, την Τετάρτη δήλωσαν ότι η επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκας από τους τζιχαντιστές του ΙΚ θα αρχίσει αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης.
Το τελευταίο, δε, μας το άφησε για το τέλος. Υπεύθυνοι για την διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησης, θα είναι οι Κούρδοι του PYD/YPG, που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο των μαχών.
Οι εξελίξεις αποκτούν τρομερό ενδιαφέρον. Θα είμαστε εδώ να σας ενημερώνουμε.
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news
infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου