Ο εσωτερικός πολυπολιτισμικός Πλούτος της Ελλάδας ,και όχι μόνο, είναι ανεξάντλητος και δυστυχώς όχι και τόσο δημοφιλής από το ίδιο το Ελληνικό μας σύστημα που εξυπηρετεί συνειδητά και απροκάλυπτα την  «δυτικοασιατική σαβούρα» και την μανία της «κιλότας» παρά το Παγκόσμιο Μεγαλείο της χώρας μας.
Ωστόσο, το www.enallaxnews.gr πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της εποχιακής μας ισοπέδωσης και συλλέγει τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων δύο ετών (2015-2016) για όλους εσάς.
  1. Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στο Φαληρικό Δέλτα: Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος 80 δεσμωτών.
    pastedgraphic-1pastedgraphic-31
    Τα ευρήματα παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία εισηγήθηκε τη συνέχιση της ανασκαφής λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων.
    Στο νότιο τμήμα του σκάμματος και μάλιστα στην ανώτερη στρώση της νεκρόπολης, δηλαδή σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων από την επιφάνεια, ανακαλύφθηκε πολυάνδριο, ομαδική ταφή 80 δεσμωτών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, αρκετοί δε από αυτούς φέρουν χειροπέδες. Το σημαντικό στοιχείο του ευρήματος είναι ότι μπορεί να χρονολογηθεί με ασφάλεια εξαιτίας δύο τριφυλλόστομων οινοχόων που βρέθηκαν, τοποθετώντας το στο τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα, γεγονός που ενδέχεται να το συνδέει με το Κυλώνειον Άγος.
    Από την ομαδική ταφή των 80 ανδρών έχει καθαριστεί το 50% και φαίνεται ότι είναι νέοι άνδρες, καλοζωισμένοι, με άριστη οδοντοφυΐα, και εκ πρώτης όψεως δεν έχουν κατάγματα στα οστά. Ένας μόνο, είχε αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο και η εξήγηση είναι πως ίσως είχε αιχμαλωτιστεί.
    2.  Αρχαιολογικοί  «θησαυροί» στην Πύλο – Ανακαλύφθηκε ασύλητος τάφος πολεμιστή.
    158935421589355015894674158935511
Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο.
Ανακαλύφθηκε ένας ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.
 Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψήφους από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.
3. Συγκλονιστικά ευρήματα ήρθαν στην επιφάνεια από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.
navagio1 navagio2navagio3navagio4 navagio5navagio6navagio7
Περισσότερα από 50 αντικείμενα ανελκύθηκαν κατά τη διάρκεια της νέας έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου.
Κατά την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να γίνει ανασκαφή στο συγκεκριμένο ναυάγιο με την φυσική παρουσία Ελλήνων και ξένων καταδυόμενων αρχαιολόγων.
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν καταδύσεις για 12 ημέρες, με συνολικό χρόνο βυθού 40 περίπου ανθρωποωρών και ανελκύσθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα. Η για πρώτη φορά συστηματική ανασκαφή (μετά από τις τρεις αποστολές του 1900, 1953, 1976) στο χώρο του μοναδικού, ιδιαίτερου και συμβολικού Ναυαγίου των Αντικυθήρων, όπου η υποβρύχια αρχαιολογία έκανε τα πρώτα της βήματα, αποτελεί επίπονη διαδικασία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάθος, τις κακές καιρικές συνθήκες και ένα χώρο, ο οποίος έχει αναμοχλευθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
4. Ηράκλειο: Λαξευτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου αποκαλύφθηκε στη Μονή Μαλεβιζίου.
moni-maleviziou
Αυτός είναι ο δεύτερος τάφος που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μονής, μετά από εκείνον που είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του οικισμού.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νέο αρχαιολογικό εύρημα, ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου 1300 π.Χ), είναι σύμφωνα με τον δήμο Μαλεβιζίου, μεσαίου μεγέθους ομαδικός τάφος που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα.
5. Συγκλονιστικό: Σπάνια ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας στον Διρό.
14992120 14992121 149921221499323614993237 14993238
Δύο σημαντικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, που εντάσσεται στο πενταετές Ανασκαφικό και Μελετητικό έργο Διρού.
Πρόκειται για μια διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση σε συνάφεια με σπασμένες αιχμές βελών.
Οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα.
Έχει χρονολογηθεί με άνθρακα C14 στο 3800 π.Χ., ενώ ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων απέδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα. Σε στρώματα της Τελικής Νεολιθικής από το 4200 ως το 3800 π.Χ. αποκαλύφθηκαν επίσης: διπλή αδιατάρακτη, πρωτογενής παιδική ταφή σε αγγείο, καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.
6. Πάμε Κάιρο: Έσπασε η μάσκα του Τουταγχαμών και την επισκεύασαν με πρόχειρη… κόλλα!
tutankhamunmask1tutankhamunmask3tutankhamunmask4 tutankhamunmask5tutankhamunmask6
Ζημιά, η οποία αποκαταστάθηκε πρόχειρα με… κόλλα (!), υπέστη η επιβλητική μάσκα του βασιλιά Τουταγχαμών, ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του κόσμου, όπως παραδέχθηκε το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο.
Η «γενειάδα» κόπηκε όταν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι το κατεστραμμένο σημείο θα μπορούσε να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιστορίας, ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922, προκαλώντας… τσουνάμι ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία και την αρχαία Αίγυπτο.
7. Αλεξ/πολη: Αρχαιολογικά ευρήματα σε σκουπιδότοπο του Άβαντα;
3c13314912fe1ee1906a4c68147ab41f evros
Ένα αρχαιολογικό εύρημα φέρεται να εντόπισε ένας πολίτης στον σκουπιδότοπο του Άβαντα.
Το εύρημα με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για ιωνικό επίκρανο, αναφέρει το e-evros.gr.
O άνθρωπος το είδε βυθισμένο στο χώμα, του κίνησε την περιέργεια κι έτσι πλησίασε για να δει περί τίνος πρόκειται. Στη συνέχεια έσκαψε προκειμένου να αποκαλυφθεί ολόκληρο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία που ακολουθεί.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τέτοιου είδους ευρήματα στην εν λόγω περιοχή καθώς κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί παρόμοιες περιπτώσεις με πολίτες να παρατηρούν τη ύπαρξη αντίστοιχων ευρημάτων.
8. Λέσβος: Βρέθηκε ασύλητος Μυκηναϊκός τάφος στο Ντιπί.
tafos1
Στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση κατά τμήματα 2ης Επαρχιακής οδού Ντιπίου-Παπάδου-Πλωμαρίου», ήρθε στο φως  ένας ασύλητος λιθόκτιστος, κιβωτιόσχημος τάφος  Μυκηναϊκών χρόνων.
Όπως αναφέρει το lesvosnews.gr, ο νεκρός ήταν τοποθετημένος σε ύπτια,  συνεσταλμένη στάση και είχε ως κτερίσματα μια υψίποδη κύλικα με βαθύ ημισφαιρικό σώμα, μια προχοΐσκη κατασκευασμένη από γκρίζο πηλό, ένα χάλκινο μαχαίρι και ένα χάλκινο δαχτυλίδι.
 Τα κτερίσματα χρονολογούν τον τάφο στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο (1400-1100 π.Χ.).
Το εύρημα είναι ξεχωριστής σημασίας για την ιστορία της Λέσβου και ιδιαίτερα για την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής της Γέρας, όπου στη θέση «Χαλατσές», έχει αποκαλυφθεί εκτεταμένη οικιστική εγκατάσταση των Μυκηναϊκών χρόνων.

9. Και.. τέλος πάμε στην γειτονική μας χώρα Ιταλία- Προρωμαϊκός τάφος ανακαλύφθηκε στην Πομπηία.
part-dv-dv2134376-1-1-0
«Η Πομπηία παραμένει μια ανεξάντλητη πηγή επιστημονικών ανακαλύψεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάσιμο Οσάνα.
 Ο τάφος που ανακαλύφθηκε από την ομάδα των Γάλλων αρχαιολόγων και του  Ζαν Μπεράρ ανάγεται στην εποχή των Σαμνιτών, δηλαδή στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην Πύλη του Ερκολάνο (Ηράκλεια). Περιείχε αγγεία και αμφορείς τέλεια διατηρημένους και αποτελεί μια σπάνια μαρτυρία των ταφικών εθίμων της εποχής αυτής.
Η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει στους αρχαιολόγους να μελετήσουν μια ιστορική περίοδο που «έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι τώρα στην Πομπηία», εξήγησε ο Οσάνα, που είναι και ο ίδιος αρχαιολόγος και ανέλαβε διευθυντής πριν από δύο χρόνια. «Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν απόδειξη ότι η Πομπηία παραμένει ακόμη μια ζωντανή πόλη, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε», πρόσθεσε.
 Αναδημοσίευση: Γιά τήν Ιστοσελίδα : Αργύριος Μαρινάκης