Της Χριστίνας Ταχιάου*
Μια ανατριχίλα με διαπερνά διαβάζοντας τις καταγγελίες του Ελευθέριου Ρήνου σχετικά με την οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα, για βρώμικες μεθόδους των μελών της, άρρωστες σχέσεις τους, απειλές και εκβιασμούς, τη στοχοποίηση και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης της δολοφονημένης παιδοψυχιάτρου από τη Λαμία. Μιλάμε για το αδιανόητο, το ασύλληπτο, το τρελό: χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σε «μια τεράστια και ταυτόχρονα χαζή απάτη», όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Ρήνος και συμφωνώ απολύτως. Με την υπόθεση Σώρρα ασχολήθηκα δυο φορές στο protagon, (εδώ και εδώ) και ομολογώ ότι το πάθος των οπαδών του όπως εκφράστηκε με ύβρεις στο inbox μου στο facebook με εντυπωσίασε βαθιά. Αντίθετα με πολλούς συμπολίτες μου, με τη γελοία υπόθεση Σώρρα δεν έχω γελάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο. Από την πρώτη στιγμή ανησυχώ, διότι δεν είμαστε μια κανονική χώρα στην οποία να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι το κράτος και η Δικαιοσύνη προστατεύουν τους πολίτες τους.
Πριν από δυο μήνες, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε αναφορά προς τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ρωτώντας εάν είναι νόμιμη η παραπλανητική καμπάνια «σεισάχθειας» του Αρτέμη Σώρρα και ζήτησε άμεσες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας για την προστασία των πολιτών οι οποίοι σε τέτοιες συνθήκες πίεσης είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Στις 19 Δεκεμβρίου στη Βουλή απαντήθηκε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου. Η ερώτηση είχε τρία σκέλη:
1. Έχει ελέγξει η Εφορία τα γραφεία που ανοίγει η οργάνωση ανά την Ελλάδα;
2. Υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας τα χρέη του οποίου να πλήρωσε ο Σώρρας;
3. Τι σκοπεύει να κάνει το κράτος προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες που πέφτουν θύματα της απάτης του Σώρρα;
Η υφυπουργός απάντησε σχετικά με τις ενέργειες της Δικαιοσύνης, τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται και τις ποινικές δικογραφίες που έχουν χρεωθεί σε εισαγγελείς, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται. Ακολούθως, ως προς τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε ότι διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας και τα αποτελέσματα αυτής καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας. Επίσης, ότι η Διεύθυνση Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προς τις ΔΟΥ εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των εξώδικων δηλώσεων που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών. «Νομίζω ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες», κατέληξε η υφυπουργός.
Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από την υφυπουργό δυο διευκρινίσεις, «με απλά ελληνικά, για να μας ακούσει ο κόσμος»: ρώτησε εάν υπάρχει έστω μια περίπτωση στην Ελλάδα που ο Αρτέμης Σώρρας να εξόφλησε χρέη πολίτη, ενώ παράλληλα ρώτησε εάν το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει να υπάρχει έλληνας φορολογούμενος πολίτης με καταθέσεις 600 δισ. δολάρια υπό οποιαδήποτε μορφή σε οποιαδήποτε τράπεζα. «Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν τα έχει, αλλά πρέπει να το πει και το κράτος ότι δεν τα έχει, μήπως και το καταλάβει και ο δικαστής, όταν δικάσει, ότι δεν τα έχει και δεν έχουμε πάλι τα ίδια με την προηγούμενη απόφαση όπου βρέθηκε δικαστής που έκρινε ότι τα έχει. Διότι αν δεν καταφέρουμε εμείς ως κράτος, κυρία υπουργέ, να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από μία τόσο εξόφθαλμη απάτη, ε, με συγχωρείτε, αλλά είμαστε άξιοι της μοίρας μας», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Η συνέχεια είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η υφυπουργός απάντησε ότι από τα δυο υπουργεία έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, ότι το υλικό από την έρευνα δεν είναι ανακοινώσιμο κι ότι οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος πετάχτηκε και ρώτησε «Είναι απατεώνας ή δεν είναι;» και η υφυπουργός απάντησε «Εγώ να το ξέρω; Αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη». Ο Άδωνις Γεωργιάδης ρώτησε εάν το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει έλεγχο για τα λεφτά, η κυρία Παπανάτσιου απάντησε ότι το υπουργείο έχει κάνει όλες τις ενέργειες, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι εφόσον φτάσαμε να συζητάμε εάν κάποιος που ισχυρίζεται ότι έχει 600 δισ. είναι απατεώνας ή όχι δεν υπάρχει σωτηρία και η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου έκλεισε τη συζήτηση χαμογελώντας και χαριτολογώντας: «Άμα τα είχε στην τράπεζα, οι τράπεζες θα έκαναν γλέντι τώρα».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης περιέγραψε την υπόθεση ως εξής: «Κανονικά θα έπρεπε αυτό το θέμα να απασχολεί την ελληνική κοινωνία μόνο για να γελάμε. Έρχεται ένας κύριος και λέει “Πούλησα στον πρόεδρο Ομπάμα τη διαστημική τεχνολογία του θεού Απόλλωνα, για να ταξιδεύουν τα αεροσκάφη του στο Σύμπαν. Με πλήρωσε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και έβαλα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν λογαριασμό υπέρ του ελληνικού χρέους, που θα τα πάρουν οι Έλληνες όταν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις”. Σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου, τον άνθρωπο που θα ισχυριζόταν αυτά θα τον είχαν πάει σε έναν ψυχίατρο να τον εξετάσει ένας γιατρός. Στην Ελλάδα, όμως, που μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, όχι μόνο ο κύριος αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά υπήρξε και δικαστήριο και συγκεκριμένα το Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που με απόφασή του έκρινε ότι πράγματι απεδείχθη ότι ο κύριος αυτός έχει 600 δισεκατομμύρια ευρώ!»
Η εν λόγω απόφαση αναφέρει ότι ο Αρτέμης Σώρρας «δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού ύψους 600 δισ. ευρώ που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων με την επωνυμία Red Panther Limited που εδρεύει στο Λονδίνο. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων, λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας» και το δικαστήριο αποφαίνεται ότι «από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν αποδείχθηκε η αναλήθεια όσων υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι. Ειδικότερα, ουδόλως αποδείχθηκε η ανυπαρξία του ανωτέρου χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων που το ενσωματώνουν» και «εξάλλου, ουδέποτε υπήρξε πρόθεση των κατηγορουμένων να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη, παρά τούτοι κινήθηκαν αποκλειστικά από αγαθά κίνητρα και, συγκεκριμένα, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν το κράτος να εξέλθει από τη δεινή οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει». Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Άδωνι Γεωργιάδη περί διασποράς ψευδών ειδήσεων από τους Σώρρα και ΣΙΑ, οι οποίοι αθωώθηκαν για την ως άνω κατηγορία.
Γελάτε με την υπόθεση; Φυσικό το βρίσκω (το πράμα είναι για σπαρταριστά γέλια), αλλά δεν το βρίσκω λογικό. Είναι τραγικό. Να μην μπορεί να πει η υφυπουργός Οικονομικών ότι τα 600 δισ. δεν υπάρχουν κι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη έλληνας πολίτης με κερασμένα τα χρέη από το Σώρρα. Είναι τραγικό. Όπως επίσης ήταν τραγική η αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν, σε εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τον Μάρτιο του 2015, είχε αντιμετωπίσει με γελάκια, αστειάκια και χαλαρά την παρέμβαση οπαδού του Αρτέμη Σώρρα ,την οποία θαυμάσαμε να λέει «για ποιο λόγο θα πρέπει να πηγαίνουμε να κάνουμε διαπραγμάτευση ελεημοσύνης με τους διάφορους Ντάισελμπλουμ και Μέρκελ και δεν ξέρω πώς τους λένε, αφού αυτά τα λεφτά είναι κληρονομικό δικαίωμα της Ελλάδας και σας έχω και το ΦΕΚ και πάρτε το κ. Τσίπρα να το διαβάσετε κι ο κ. Παπούλιας έβαλε την υπογραφή του κι η Ελλάδα είναι χώρα προς πώληση και το ξέρετε πολύ καλά». Και ο πρωθυπουργός της χώρας πήρε (με κάθε σοβαρότητα) το ΦΕΚ για να το μελετήσει και να αποφανθεί αφελώς (;) «αυτό που μου δώσατε είναι ένα ΦΕΚ του 1945 κι αφορά το Μπρέιτον Γουντς» (βίντεο).
Αρκετά γελάσαμε με τον Σώρρα. Ας δούμε τώρα, μετά τις αποκαλύψεις για τη δολοφονία, τους εκβιασμούς και τις απάτες με κάτι ματζούνια, τι ακριβώς είναι αυτή η οργάνωση που εκμεταλλεύεται την ανάγκη, την κουφότητα και την απειρία ορισμένων συμπολιτών μας κι ας κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι προκειμένου να τους προστατεύσουν, αντί να χαζογελούν και να χαριτολογούν.
*Η Χριστίνα Ταχιάου είναι δημοσιογράφος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο protagon.gr.

Αναδημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Μοιραστείτε το!!!
Κοινοποιήστε το!!! 
Ή πληροφορία δέν κοστίζει τίποτα καί πρέπει νά διαδίδεται