Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ομιλία του Νότη Μαριά στην ιδρυτική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο»





Θέατρο Μελίνα Μερκούρη 
Άνω Γλυφάδα, Αθήνα,  27 Ιουλίου 2011  

Για ένα αντιμνημονιακό κοινωνικό μέτωπο εξουσίας 
Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε στις ομιλίες μας αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιμνημονιακό πολύχρωμο κίνημα πολιτών έχει αρχίσει να γεννιέται εδώ και αρκετές εβδομάδες  στις πλατείες. Ένα κίνημα που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση και στη Νέα εξάρτηση, για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας. 
Ένα κίνημα που απαιτεί να φύγει αμέσως η τρόικα. 
Προσωρινή Δυαδική εξουσία 
Τις τελευταίες εβδομάδες ζήσαμε στη χώρα μας μια οιονεί δυαδική εξουσία. 
Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία του παλαιού καθεστώτος να επιβάλει την πολιτική του σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. 
Ταυτόχρονα όμως παρότι ο λαός μας είχε καταφέρει προς στιγμή να ανασχέσει την αντιλαϊκή επίθεση της τρόικας και της κυβέρνησης εντούτοις δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία απέναντι στις δυνάμεις της Νέας εξάρτησης. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως το παλαιό καθεστώς από την εποχή της μεταπολίτευσης του 1974 και εντεύθεν ποτέ δεν βρέθηκε ξανά τόσο κοντά στην πλήρη κατάρρευσή του. 
Συνταγματικός πατριωτισμός 
Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει πλέον κάθε πολιτική νομιμοποίηση. 
Η κρίση αντιπροσώπευσης είναι έκδηλη και έχει μετατραπεί σε κρίση νομιμοποίησης του κοινοβουλευτισμού. 
Ταυτόχρονα οι πολίτες βιώνουν μια συνεχή βάναυση παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της βουλής σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης Ελλάδας/κρατών ευρωζώνης, που δεν έχει καν κυρωθεί από το κοινοβούλιο. 
Επομένως  μοναδικός πραγματικός εγγυητής της τήρησης του Συντάγματος  είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός ο οποίος οφείλει να δράσει με βάση τις αρχές ενός σύγχρονου συνταγματικού πατριωτισμού στο πλαίσιο των επιταγών του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος.  
Κατά την έννοια αυτή οι πολίτες θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα νέο συλλογικό ευέλικτο πολιτικό υποκείμενο που να μπορεί να εκδηλώνεται στις πλατείες και στους δρόμους και να αξιοποιεί μορφές άμεσης δημοκρατίας και αποτελεσματικής δράσης. 
Το minimum εκλογικό πρόγραμμα του Μετώπου εξουσίας 
Η δράση των πολιτών πρέπει να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ευέλικτου αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας που οφείλει να διαμορφώσει ένα minimum εκλογικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα παρακάτω επτά σημεία που για πρώτη φορά παρουσιάσαμε στην ομιλία μας στη Νάουσα στις            26 Ιουνίου 2011: 
1.Ακύρωση της δανειακής σύμβασης Ελλάδας/κρατών Ευρωζώνης/ΔΝΤ, του Μνημονίου και όλων των νόμων και διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. 
2.Ακύρωση του επονείδιστου δημόσιου χρέους που ανέρχεται τουλάχιστον στα 2/3 του συνολικού δημόσιου χρέους και βαθύ κούρεμα του υπολοίπου δημοσίου χρέους. 
Εφαρμογή της αρχής της «κοινωνικής προτίμησης» για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μην υποστούν καμία οικονομική ζημιά. 
3.Άμεση και αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. 
4.Δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προστασία των δημοσίων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, ανάπτυξη της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας. 
5.Συντακτική Συνέλευση για θέσπιση νέου Συντάγματος με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. 
6.Κατοχύρωση της ΑΟΖ και της διεθνούς ουδετερότητας της πατρίδας μας. 
7.Παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους. 
Εφικτή η εκλογική νίκη 
Με βάση πρόσφατες μετρήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  συγκεντρώνουν  ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν ξεπερνά το 19%. Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε και σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο Σύνταγμα, στις 10/6/2011, αυτό σημαίνει ότι εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις το αντιμνημονιακό κοινωνικό μέτωπο εξουσίας θα μπορούσε  στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που δεν πρόκειται να βραδύνουν, να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη και την ανάληψη της  διακυβέρνησης της πατρίδας μας. 
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί μια εκλογική λίστα ανοικτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και ταυτόχρονα να κληθούν συγκεκριμένες προσωπικότητες του αντιμνημονιακού αγώνα να συμπορευθούν μαζί μας.  
Ιδρύουμε την Πρωτοβουλία Αυτοοργάνωσης Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο 
Η ιστορική συγκυρία είναι πλέον καθοριστική για τη χώρα μας. Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του Εφαρμοστικού, την επιβολή νέου Μνημονίου μέχρι το 2050 και την υιοθέτηση του πακέτου «περιορισμένης χρεοκοπίας» από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις 21.7.2011, οι δυνάμεις της Νέας εξάρτησης προχωρούν ολοταχώς στην εμπέδωση της ξένης κατοχής και στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών. Θα ακολουθήσουν και τα εθνικά θέματα. Ήρθε η ώρα ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ήρθε η στιγμή να εκδηλώσουμε όλοι μαζί μια σαφή πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, πολιτικά και οργανωτικά, η συγκρότηση του αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου.  
Στις 14 Ιουλίου 2011 απευθύναμε μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημόσια έκκληση για αυτοοργάνωση προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την οικοδόμηση ενός αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου για να απαλλαγεί η χώρα μας από την Νέα εξάρτηση και την ξένη κατοχή που έχει επιβάλλει η τρόικα. 
Η έκκλησή μας αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ήδη σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει οι σχετικές διεργασίες.  
Για το λόγο αυτό δρομολογήσαμε την ίδρυση της Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο. 
Στην Άνδρο πραγματοποιήθηκε ήδη προκαταρκτική οργανωτική συνάντηση, ενώ στην Άνω Γλυφάδα πραγματοποιούμε με πρωτοβουλία του τομέα Νότιας Αθήνας της Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών τη σημερινή μας συνάντηση.  
Καλούμε λοιπόν τους πολίτες που δεν είναι μέλη πολιτικών κομμάτων, πολιτικών κινήσεων ή πολιτικών σχημάτων να ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο και να παλέψουν μαζί μας με βάση το παραπάνω minimum πρόγραμμα για να κλείσει ο δρόμος στην ξένη κατοχή. 
Αθήνα 27 Ιουλίου 2011 
Νότης Μαριάς 
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης 
notismarias@dsa.gr, τηλ. 6977594022        


Αναδημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
31/1/2017 - 283 - 3124

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου