Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Bόμβες για την «κάλυψη» στον Γεωργίου. Οι περίεργες συμπτώσεις και η εντολή Ντράγκι για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ.




Οι περίεργες συμπτώσεις και η εντολή Ντράγκι για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η Ζωή Γεωργαντά μιλά για «διάτρητο βούλευμα» και καταθέτει αίτηση αναίρεσης, λίγες ώρες προτού καθίσει πάλι στο σκαμνί ο άνθρωπος που φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 και έβαλε τη χώρα στη μέγκενη των Μνημονίων
Για «διάτρητο βούλευμα» μιλά η Ζωή Γεωργαντά, που κάνει αίτηση αναίρεσης κατά της απαλλακτικής απόφασης

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Αίτηση αναίρεσης της απόφασης που απαλλάσσει γα δεύτερη φορά τον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος θα καταθέσει εντός της εβδομάδας το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης Αρχής Ζωή Γεωργαντά.


Με δήλωσή της στη «δημοκρατία» η κυρία Γεωργαντά τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχει τελειώσει η υπόθεση» και εξηγεί ότι «η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών μπορεί να είναι οριστική, αλλά δεν είναι αμετάκλητη».
Η υπόθεση περί διογκώσεως του ελλείμματος του 2009 είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη, ύστερα από καταγγελίες του τότε στελέχους της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και καθηγήτριας Οικονομικών κυρίας Γεωργαντά, που υποστήριζε ότι υπήρξαν «παρεμβάσεις» από τον τότε πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου ώστε το έλλειμμα να εμφανιστεί υψηλότερο και να μπει η χώρα στα Μνημόνια.

Μάλιστα, η κυρία Γεωργαντά υποστηρίζει ότι «η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Κούτρα, ο οποίος είχε προτείνει την απαλλαγή όλων για την επίμαχη υπόθεση, παραβαίνει τυπικά την εντολή της απόφασης 133 του Αρείου Πάγου της 1ης Αυγούστου του 2016» και σημειώνει ότι «η πρόταση αυτή είναι πλήρως διάτρητη, διότι στην ουσία στηρίζει την ψευδή βεβαίωση καθώς ο κ. Ιωάννης Κούτρας λέει ότι ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν τυφλό όργανο των Βρυξελλών». «Εγώ και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Λογοθέτης θα καταθέσουμε αίτηση άσκησης αναίρεσης υπέρ του νόμου από τον Αρειο Πάγο» καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γεωργαντά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει το αθωωτικό βούλευμα για τον κ. Γεωργίου «νίκη απέναντι στο ψέμα»! «Η αθώωση του Ανδρέα Γεωργίου είναι μια νίκη απέναντι στο ψέμα, πάνω στο οποίο χτίστηκαν πολιτικές καριέρες. Είναι η αποκατάσταση της αλήθειας» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Χρηστίδης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ραχήλ Μακρή. «Ετσι να το γιορτάσετε όλοι μαζί, μη θυμώνει ο Σόιμπλε, γιατί είναι και κάτι έγγραφα που έχουν στα χέρια τους, η αλήθεια, αγαπητέ, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από βουλεύματα» απάντησε η κυρία Μακρή.
Οι περίεργες συμπτώσεις και η εντολή του Ντράγκι!
Μια αλληλουχία περίεργων και ύποπτων συμπτώσεων προηγήθηκε της απαλλαγής του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣTΑΤ., την περασμένη Παρασκευή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου η χώρα να μπει στα Μνημόνια - μια απόφαση που η Ζωή Γεωργαντά χαρακτηρίζει με δηλώσεις της στη «δημοκρατία» «διάτρητη». Θυμίζουμε μάλιστα ότι ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε τελεσίδικα προ μηνών σε φυλάκιση ενός έτους για δυσφήμηση, έπειτα από μήνυση του πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκου Στρόμπλου. Η παράθεση των γεγονότων είναι απολύτως ενδεικτική:

-Το Δικαστικό Συμβούλιο τον απάλλαξε την Παρασκευή (εν ριπή οφθαλμού σε σχέση με τους γνωστούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης) παρά την αντίθετη ψήφο της εισηγήτριας εφέτου Χριστίνας Ρωμέση, η οποία ψήφισε υπέρ της παραπομπής του για κακούργημα. Την πλειοψηφία που αποφάσισε τη μη παραπομπή απαρτίζουν οι δικαστές Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος και Κωσταντία Αγγελάκη. Ο κ. Σταμαδιάνος έγινε ευρύτερα γνωστός από την υπόθεση της έρευνας εγκληματικής οργάνωσης για το ποδόσφαιρο, όταν αναγκάστηκε να αυτοεξαιρεθεί (αφού είχε υπάρξει σωρεία καταγγελιών) από το συμβούλιο που θα αποφάσιζε την παραπομπή σε δίκη των 35 κατηγορουμένων, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τον διορισμό του γιου του σε ανώτατο δικαστήριο της ΕΠΟ. Παράλληλα, τέθηκε υπό έρευνα για (ενδεχόμενη) αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

-Η ταχύτατη -κατά πλειοψηφία- απαλλαγή ήρθε ακριβώς την προηγούμενη εργάσιμη της δίκης του στο Εφετείο (που γίνεται σήμερα) για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που τον βαρύνει μετά την έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά της πρόσφατης αθωωτικής απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στην εκπνοή του 2016. Με την έφεση υπέρ του νόμου ζητείται να κριθεί εκ νέου η κατηγορία σε βάρος του κ. Γεωργίου, η οποία του αποδόθηκε έπειτα από καταγγελίες ότι διατήρησε για ορισμένους μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εκείνη του υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στη δικογραφία επιπλέον αναφερόταν πως δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν και είχε σχετική υποχρέωση βάσει του νόμου, με αποτέλεσμα να λάβει όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών της ανεξάρτητης Αρχής.

-Επίσης είχε προηγηθεί στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας -σύμφωνα με τα πρακτικά- η απαίτηση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «στις ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν όσα έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα πρέπει να αποζημιωθούν για όλα τα έξοδα από τις νομικές πράξεις που έχουν γίνει εναντίον εκείνων και του προσωπικού τους».
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών φάνηκε μάλιστα να δέχεται το αίτημα του κ. Ντράγκι, καθώς στην πρώτη τοποθέτησή του στο Eurogroup φαίνεται να λέει: «Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ήταν πράγματι ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στο θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ευχαρίστως μπορούμε να το θέσουμε ως "βασικό παραδοτέο" πριν από τον Ιούλιο». «On ELSTAT, we are happy for this to become a key deliverable before July» ήταν η ακριβής έκφραση του κ. Τσακαλώτου.
ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr
             
  • Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου