Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. από την ελληνική κρίση




ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Γερμανία
Σε 100 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εξοικονομήσει η Γερμανία χάρη στην κρίση χρέους γενικότερα της Ευρωζώνης αλλά κυρίως της Ελλάδας και το οποίο υπερβαίνει το όποιο κόστος κατέβαλε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWI), μέλος της ένωσης ινστιτούτων Λάιμπνιτζ, που επισημαίνει πως η κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στον ισοσκελισμό του γερμανικού προϋπολογισμού.

Οπως επισημαίνει, εξαιτίας της ανησυχίας που ενέσπειρε μεταξύ των επενδυτών η κρίση χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου υποχώρησαν κατά περίπου 300 μονάδες βάσης και η χώρα εξοικονόμησε έτσι πάνω από 100 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 3% του γερμανικού ΑΕΠ στην περίοδο 2010-2015. Το IWI υποστηρίζει μάλιστα πως σε μεγάλο βαθμό η μείωση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση της Ελλάδας.

Προσθέτει πως οι Γερμανοί πολιτικοί δεν πρέπει να αποσιωπούν το θέμα όταν γίνεται συζήτηση περί του πόσο έχει στοιχίσει η διάσωση της χώρας μας στον Γερμανό φορολογούμενο, καθώς τα κέρδη στα οποία αναφέρεται η έκθεσή του υπερβαίνουν τις όποιες δαπάνες για την Ελλάδα.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως τα κέρδη θα υπερβαίνουν τις δαπάνες ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει καθόλου τα χρέη της. Κι αυτό γιατί η συνεισφορά της Γερμανίας στη διάσωση της Ελλάδας δεν υπερβαίνει τα 90 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου πακέτου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εν λόγω ινστιτούτου οικονομικών ερευνών, πολλές άλλες χώρες επωφελήθηκαν από την κρίση στην Ελλάδα και είδαν να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Ανάμεσά τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Επιμένει, ωστόσο, πως καμία χώρα δεν ωφελήθηκε σε τέτοιο βαθμό όσο η Γερμανία.
  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!

  • Σκέψου........δέν είναι παράνομο ακόμα

    ΠΗΓΗ
    Έντυπη

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου