Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Το τέχνασμα των Σπαρτιατών για να είναι οι νέοι πάντα «πρόθυμοι ερωτικά» και να τεκνοποιούν



Οι Σπαρτιάτισσες είναι οι γυναίκες που έχουν υμνηθεί, αλλά και συκοφαντηθεί περισσότερο απ΄ όλες τις Ελληνίδες, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ήταν οι μόνες Ελληνίδες για τις οποίες η πολιτεία είχε φροντίσει τη δημόσια εκπαίδευσή τους, η οποία έδινε κυρίαρχη θέση στη σωματική άσκηση.

Όλοι οι άντρες της Σπάρτης εκπαιδεύονταν για να γίνουν πολεμιστές και το κύριο καθήκον των γυναικών ήταν να γεννήσουν πολεμιστές. Απαγορευόταν όμως να επιδίδονται σε βάναυσες χειρωνακτικές εργασίες ή εργασίες με σκοπό το κέρδος. Οι Σπαρτιάτισσες ήταν οι μόνες γυναίκες που αθλούνταν γυμνές, όπως οι άντρες που εξασκούνταν και έκαναν άθλητισμό σε μόνιμη βάση.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο και τον Ξενοφώντα και τα κορίτσια στη Σπάρτη λάμβαναν αθλητική εκπαίδευση. Τα νιόπαντρα ζευγάρια συχνά δεν κοιμόντουσαν μαζί, ενώ υπήρχε η συνήθεια να ντύνεται η νύφη με αντρικά ρούχα. Περιγράφει ο Πλούταρχος: «Ο Λυκούργος (νομοθέτης και βασιλιάς της Σπάρτης) πρώτα σκληραγώγησε σωματικά τα κορίτσια βάζοντάς τα να τρέχουν, να παλεύουν, να πετάνε δίσκο και ακόντιο. Με αυτόν τον τρόπο τα έμβρυα που θα γεννιούνταν έκαναν μια δυνατή αρχή σε σφριγηλά σώματα και έτσι θα αναπτύσσονταν καλύτερα, ενώ οι ίδιες οι γυναίκες θα έφερναν σε πέρας την εγκυμοσύνη τους με σθένος. Απέρριψε κάθε σεμνοτυφία, την υπερπροστασία των παιδιών από τους γονείς και τη μαλθακότητα κάθε είδους.

Ανάγκασε τα νέα κορίτσια το ίδιο όπως και τα αγόρια, να μεγαλώνουν συνηθίζοντας να κάνουν πορεία γυμνά, καθώς επίσης να χορεύουν και να τραγουδούν σε ορισμένες γιορτές μπροστά στους νέους άντρες και κάτω από τα βλέμματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κορίτσια μπορούσαν να κάνουν πειράγματα στα αγόρια κριτικάροντάς εποικοδομητικά τα λάθη τους. Δεν υπήρχε τίποτα αισχρό και ατιμωτικό στη γύμνια των κοριτσιών.

Ήταν τελείως αθώα και δεν υπήρχε ίχνος ανηθικότητας. Αντιθέτως ενθάρρυνε την απλότητα, τον λιτό τρόπο ζωής και την άθληση δίνοντας στο γυναικείο φύλο μια γεύση ανδρικής γενναιότητας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι γυναίκες να μιλούν και να σκέφτονται με τον τρόπο που λέγεται ότι μίλησε η γυναίκα του Λεωνίδα, η Γοργώ. Όταν κάποια γυναίκα ξένη της είπε, «εσείς οι Σπαρτιάτισσες είστε οι μόνες που μπορείτε να εξουσιάζετε τους άντρες» εκείνη της απάντησε «γιατί είμαστε οι μόνες που γεννάμε άντρες».

Το έθιμο της απαγωγής της νύφης 


Υπήρχε επίσης δέλεαρ για τους άντρες να παντρευτούν.  Οι παρελάσεις των κοριτσιών και η γύμνια στους αγώνες, που παρακολουθούσαν οι νέοι άντρες, παρακινούμενοι από μια ώθηση όχι πνευματικού τύπου, αλλά από μια ερωτική έλξη. Ο Λυκούργος στέρησε ορισμένα πολιτικά δικαιώματα σε εκείνους που έμεναν ανύπαντροι, αφού τους απέκλεισε από το θέαμα των γυμνοπαιδιών.

Το έθιμο ήταν να απαγάγουν τις γυναίκες για να τις νυμφευθούν, όταν ήταν στην ακμή της νιότης τους και έτοιμες για γάμο. Η αποκαλούμενη «νυμφεύτρια» αναλάμβανε το αιχμάλωτο κορίτσι. Πρώτα ξύριζε τελείως το κεφάλι της μετά την έντυνε με αντρικά ρούχα και σανδάλια και την ξάπλωνε μόνη της σε ένα στρώμα, στα σκοτεινά.

Ο γαμπρός που δεν ήταν μεθυσμένος, αλλά νηφάλιος, έπρεπε πρώτα να δειπνήσει στο συσσίτιο και μετά μπορούσε να γλιστρήσει στο δωμάτιο, να λύσει τη ζώνη της και να τη μεταφέρει στο κρεβάτι. Αφού περνούσε λίγη ώρα μόνο μαζί της, έπρεπε να αναχωρήσει διακριτικά για να κοιμηθεί εκεί όπου κοιμόταν συνήθως, δηλαδή μαζί με άλλους άντρες.Και αυτή ήταν η πρακτική που θα ακολουθούσε από τούδε και στο εξής.

Μπορούσε να επισκέπτεται κρυφά τη νεόνυμφη, φοβισμένος και παίρνοντας όλες τις προφυλάξεις, γιατί ήταν ντροπή να τον αντιληφθεί κάποιος στο σπίτι. Η νύφη ταυτοχρόνως μηχανεύονταν τεχνάσματα και τον βοηθούσε να καταστρώσει σχέδια, ώστε να μπορούν να συναντιούνται απαρατήρητοι τις κατάλληλες στιγμές. Κι αυτό δε γινόταν για ένα μικρό διάστημα, αλλά όσο ήταν απαραίτητο μέχρι να αποκτήσουν παιδιά. Νωρίτερα δεν μπορούσαν να δουν τις γυναίκες τους στο φως της ημέρας.

Τέτοιες συναντήσεις δεν ήταν μόνο μια άσκηση αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης, αλλά σκοπό είχαν να είναι οι σύντροφοι γόνιμοι, πρόθυμοι για έρωτα και έτοιμοι για συνουσία, αντί να είναι κορεσμένοι και χλωμοί από την απεριόριστη ερωτική δραστηριότητα. Επιπλέον, κάποια άσβεστη φλόγα πόθου και αγάπης έμενε πάντα και στους δύο» Πλούταρχος, Βίος Λυκούργου


ΠΗΓΗ: Οι γυναίκες στον αρχαίο κόσμο, Elaine Fantham, Helene Peet Foley, Natalie Boumel, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ...
Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
28/2/2017 - 150 - 3281

Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη

Λατινικό Αλφάβητο το Αλφάβητο των Ελλήνων της Κύμης



Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν, άραγε, ότι το Λατινικό Αλφάβητο στο οποίο γράφουν όλες οι Χώρες του Δυτικού Κόσμου είναι το Αλφάβητο των Ελλήνων της Κύμης; Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009, στην εκπομπή «Άξιον Εστί» της ΕΤ-3, ο Βασίλης Βασιλικός φιλοξένησε τον καθηγητή της Κρητικής Αρχαιολογίας Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος μίλησε για την μεγάλη ανακάλυψη της γυναίκας του Έφης:

Η Έφη Σακελλαράκη, όπως θα ακούσετε να λέει ο καθηγητής, ανεκάλυψε την ακριβή θέση της Αρχαίας Κύμης στην Εύβοια, και γι’ αυτό τον λόγο την λατρεύουν οι Ιταλοί.

Ακούστε αυτά που λέει ο καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης για την Κύμη και το Αλφάβητό της που μεταφέρθηκε στην Μεγάλη Ελλάδα της Ιταλίας και έγινε το γνωστό σε όλους Λατινικό Αλφάβητο.

Μιά ακόμη Ελληνική Εποποιΐα που ούτε κάν διδάσκεται στα Ελληνικά Σχολεία.





Ας δούμε κάποιες εύλογες απορίες καί τις απαντήσεις τους, μακράν αχρήστων ηθικολογιών.

(1) Ετρούσκοι

(α) Αρχαίο κείμενο

94
94.1 Λυδοὶ δὲ νόμοισι μὲν παραπλησίοισι χρέωνται καὶ Ἕλληνές, χωρὶς ἢ ὅτι τὰ θήλεα τέκνα καταπορνεύουσι, πρῶτοι δὲ ἀνθρώπων τῶν ἡμεῖς ἴδμεν νόμισμα χρυσοῦ καὶ ἀργύρου κοψάμενοι ἐχρήσαντο, πρῶτοι δὲ καὶ κάπηλοι ἐγένοντο.  

94.2 φασὶ δὲ αὐτοὶ Λυδοὶ καὶ τὰς παιγνίας τὰς νῦν σφίσι τε καὶ Ἕλλησι κατεστεώσας ἑωυτῶν ἐξεύρημα γενέσθαι· ἅμα δὲ ταύτας τε ἐξευρεθῆναι παρὰ σφίσι λέγουσι καὶ Τυρσηνίην ἀποικίσαι, ὧδε περὶ αὐτῶν λέγοντες.    

94.3 ἐπὶ Ἄτυος τοῦ Μάνεω βασιλέος σιτοδείην ἰσχυρὴν ἀνὰ τὴν Λυδίην πᾶσαν γενέσθαι, καὶ τοὺς Λυδοὺς τέως μὲν διάγειν λιπαρέοντας, μετὰ δὲ ὡς οὐ παύεσθαι, ἄκεα δίζησθαι, ἄλλον δὲ ἄλλο ἐπιμηχανᾶσθαι αὐτῶν. ἐξευρεθῆναι δὴ ὦν τότε καὶ τῶν κύβων καὶ τῶν ἀστραγάλων καὶ τῆς σφαίρης καὶ τῶν ἀλλέων πασέων παιγνιέων τὰ εἴδεα, πλὴν πεσσῶν τούτων γὰρ ὦν τὴν ἐξεύρεσιν οὐκ οἰκηιοῦνται Λυδοί.    

94.4 ποιέειν δὲ ὧδε πρὸς τὸν λιμὸν ἐξευρόντας, τὴν μὲν ἑτέρην τῶν ἡμερέων παίζειν πᾶσαν, ἵνα δὴ μὴ ζητέοιεν σιτία, τὴν δὲ ἑτέρην σιτέεσθαι παυομένους τῶν παιγνιέων. τοιούτῳ τρόπῳ διάγειν ἐπ᾽ ἔτεα δυῶν δέοντα εἴκοσι.
 
94.5 ἐπείτε δὲ οὐκ ἀνιέναι τὸ κακὸν ἀλλ᾽ ἔτι ἐπὶ μᾶλλον βιάζεσθαι οὕτω δὴ τὸν βασιλέα αὐτῶν δύο μοίρας διελόντα Λυδῶν πάντων κληρῶσαι τὴν μὲν ἐπὶ μόνῃ τὴν δὲ ἐπὶ ἐξόδῳ ἐκ τῆς χώρης, καὶ ἐπὶ μὲν τῇ μένειν αὐτοῦ λαγχανούσῃ τῶν μοιρέων ἑωυτὸν τὸν βασιλέα προστάσσειν, ἐπὶ δὲ τῇ ἀπαλλασσομένῃ τὸν ἑωυτοῦ παῖδα, τῷ οὔνομα εἶναι Τυρσηνόν. 94.6 λαχόντας δὲ αὐτῶν τοὺς ἑτέρους ἐξιέναι ἐκ τῆς χώρης καταβῆναι ἐς Σμύρνην καὶ μηχανήσασθαι πλοῖα, ἐς τὰ ἐσθεμένους τὰ πάντα ὅσα σφι ἦν χρηστὰ ἐπίπλοα, ἀποπλέειν κατὰ βίου τε καὶ γῆς ζήτησιν, ἐς ὃ ἔθνεα πολλὰ παραμειψαμένους ἀπικέσθαι ἐς Ὀμβρικούς, ἔνθα σφέας ἐνιδρύσασθαι πόλιας καὶ οἰκέειν τὸ μέχρι τοῦδε. 94.7 ἀντὶ δὲ Λυδῶν μετονομασθῆναι αὐτοὺς ἐπὶ τοῦ βασιλέος τοῦ παιδός, ὅς σφεας ἀνήγαγε, ἐπὶ τούτου τὴν ἐπωνυμίην ποιευμένους ὀνομασθῆναι Τυρσηνούς. Λυδοὶ μὲν δὴ ὑπὸ Πέρσῃσι ἐδεδούλωντο.

Μετάφραση "Κάκτου"

94.1 Εκτός από το ότι εκδίδουν τις κόρες τους, υπάρχουν πολλές ακόμα διαφορές στον τρόπο ζωής των Λυδών από τον δικό μας. Αυτοί ήταν ο πρώτος λαός που γνωρίζουμε ότι χρησιμοποίησε χρυσά καί ασημένια νομίσματα καί εισήγαγε το εμπόριο'

94.2 επίσης, ισχυρίζονται ότι αυτοί επινόησαν τα παιχνίδια που παίζονται τώρα τόσο ανάμεσα σε αυτούς όσο καί στην Ελλάδα. Αυτά τα παιχνίδια υποτίθεται ότι εφευρέθηκαν την εποχή που ξεκίνησαν να ιδρύσουν μια αποικία στην Τυρρηνία

94.3 καί η ιστορία λέει ότι την εποχή που βασίλευε ο Άτης, γιος του Μάνη, συνέβαινε τότε ολόκληρη η Λυδία να υποφέρει από έναν τρομερό λιμό. Για ένα διάστημα, ο λαός έκανε όσο μπορούσε υπομονή αλλά καθώς περνούσε ο καιρός καί δεν υπήρχε βελτίωση, άρχισαν να ψάχνουν κάτι, για να ανακουφιστούν από αυτή τη δυστυχία. Τότε επινοήθηκαν διάφοροι τρόποι' για παράδειγμα, εφευρέθηκαν τα ζάρια, τα "κότσια" καί τα παιχνίδια με μπάλα. Για την ακρίβεια, ισχυρίζονται ότι αυτοί ανακάλυψαν όλα τα παιχνίδια, εκτός από τους πεσσούς.

94.4 Ο τρόπος που χρησιμοποίησαν αυτές τις εφευρέσεις, για να ξεχνούν την πείνα τους, ήταν να τρώνε καί να παίζουν μέρα παρά μέρα: δηλαδή, τη μία μέρα έπαιζαν αδιάκοπα τόσο που δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν το φαγητό καί την επόμενη έτρωγαν, χωρίς να παίζουν καθόλου. Κατάφεραν να ζήσουν έτσι δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια.

94.5 Κι ακόμα δεν φαινόταν καμιά ελπίδα απαλλαγής από το μαρτύριό τους' τότε ο βασιλιάς χώρισε τον πληθυσμό σε δύο ομάδες καί όρισε με κλήρο ποιοί θα έμεναν στην πατρίδα καί ποιοί θα μετανάστευαν. Όρισε τον εαυτό του ηγέτη αυτών που θα έμεναν καί τον γιο του Τυρσηνό κυβερνήτη των μεταναστών.

94.6 Οι κλήροι τραβήχτηκαν καί οι μισοί κατέβηκαν στην ακτή της Σμύρνης, έφτιαξαν πλοία, φόρτωσαν όλα τους τα υπάρχοντα καί ξεκίνησαν αναζητώντας ένα άλλο μέρος να ζήσουν. Πέρασαν πολλές χώρες καί τελικά έφθασαν στην Ομβρική, όπου καί ζουν ακόμα σήμερα.
94.7 Εκεί άλλαξαν το όνομά τους από Λυδοί σε Τυρρηνούς από τον αρχηγό τους καί γιο του βασιλιά τους, Τυρηηνό.

Οι Λυδοί λοιπόν υποδουλώθηκαν στους Πέρσες.

Πηγή: Ηροδότου "Ιστορία", "Κλειώ" Α΄ 94.

(β) Michael Ivanovich Rostovtzeff, ΡΩΜΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, "Παπαζήσης", Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 1.982μ.α.χ.χ.


(i) "Ξέρουμε πως οι Ετρούσκοι εμφανίστηκαν στη δυτική ακτή της κεντρικής Ιταλίας,εγκαταστάθηκαν εκεί κι επεκτάθηκαν ύστερα ως την κοιλάδα του Πάδου καί την Αδριατική' λεπτομέρειες όμως σχετικά με αυτές τις κινήσεις τους δεν είναι γνωστές. Οι ανασκαφές ωστόσο που έγιναν οικισμούς τους μας δίνουν μιά ζωντανή εικόνα της ζωής τους, ιδιαίτερα για την περίοδο από τον 6ο ως τον 3ο αιώνα π.Χ.' ορισμένα μάλιστα μνημεία μάς οδηγούν σε ακόμη παλαιότερες εποχές, ως στον 8ο αιώνα π.Χ. Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποκρυπτογραφήσουμε κανένα από τα ετρουσκικά κείμενα που είναι χαραγμένα σε πέτρα με στοιχεία του Ελληνικού αλφαβήτου' μπορούμε μόνο να διαβάσουμε μόνο κύρια ονόματα καί μερικές μεμονωμένες λέξεις."
Πηγή: σελίδα 23, σειρές 1-10.

(ii) "Η θρησκεία των Ετρούσκων καί ο πολιτισμός τους είναι ένα κράμα ετερογενών στοιχείων' μολονότι έχουν σίγουρα την προέλευσή τους στην Ανατολή καί παρουσιάζουν ομοιότητες καί συγγένεια με τους θεσμούς που επικρατούσαν στη Μ. Ασία γύρω στο 1000π.Χ. περίπου, η στενή επαφή με τους Φοίνικες καί τους Έλληνες διαφορποίησε την αρχική μορφή του Ετρουσκικού πολιτισμού δίνοντάς του ένα μικτό καί ανομοιογενή χαρακτήρα καί μεταβάλλοντάς τον σε ένα αμάλγαμα ετερόκλιτων στοιχείων."
Πηγή: σελίδα 24, σειρές 18-25.

(iii)" Ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους απορροφούσαν βέβαια οι πολεμικές επιχειρήσεις' επιδίδονταν επίσης σε όλα τα αθλήματα που συνηθίζονταν στην Ελλάδα(αγώνες δρόμου, πάλη, ακοντισμός, δισκοβολία, αρματοδρομίες)' ψάρευαν καί κυνηγούσαν' οργάνωναν γιορτές με θρησκευτικές ιεροτελεστίες."
Πηγή: σελίδα 24, σειρές 37-41.

(iv) Καί πάμε τώρα, σε μίαν αναφορά περί Λατίου, απτομένη των Ετρούσκων, επί του παρόνοτος θέματος.

"Είναι πολύ πιθανό τα αποξηραντικά αυτά έργα να οφείλονται στην επίδραση των Ετρούσκων που είχαν μάθει όλα τα σχετικά με την αποξήρανση καί την άρδευση στην αρχαία τους πατρίδα, τη Μ. Ασία".

Πηγή: αελίδες 28(σειρές 39-40)-29(σειρές 1-2).

Αυτό αναφέρεται στα έργα περί άρδευσης του Λατίου κατά την αρχαιότητα, εκ μέρους των Ρωμαίων, Σαμνιτών, Βόλσκων, Αίκουων της πρώιμης περιόδου.

(γ) Σύνοψη περί Ετρούσκων


(i) Μικρασιατική καταγωγή τους("όμαιμον")
(ii) Ελληνική γλώσσα, βάσει ενδείξεων("ομόγλωσσον")
(iii) Ελληνικά ήθη καί έθιμα("ομότροπον")
(iv) Ελληνική θρησκεία("ομόθρησκον")

Άρα προφανώς οι Ετρούσκοι είναι Έλληνες ως προς την καταγωγή τους.

Αν τώρα προϊόντος του χρόνου, συγκρούονταν με τον υπόλοιπον Ελληνισμόν, αυτό είναι άλλο θέμα, διερευνητέον πλήν άσχετον προς την απωτέραν καταγωγήν τους.

(2) Φοίνικες

Το θέμα είναι απλούστερον εξ όσων οι περισσότεροι νομίζουν.
Υπάρχουν δύο(2) όλως διάφορες ομάδες:
(α) Οι Έλληνες της Φοινίκης ή άλλως πως Ελληνοφοίνικες,
(β) ΟΙ Σημίτες εισβολείς της Φοινίκης ή άλλως πώς "Σημιτοφοίνικες".
Άρα, πέραν του αν υπάρχει "Φοινικικόν" αλφάβητον, θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουν οι θιασώτες της επιμάχου θέσεως περί τίνος λόγου, θα πρέπει να δεχθούμε την μίαν εξ αμφοτέρων των αναφερομένων ομάδων καί τίνα εξ αμφοτέρων,
δεδομένων των αναφορών περί:
(i)Φοίνικος, παιδαγωγού Αχιλλέως, εν Ιλιάδι,
(ii)Φοίνικος, υιού Α΄γηνορος, αδελφού Ευρώπης, Κίλικος, Κάδμου, Θάσου,
(iii)Φοίνικος; αναγεννωμένου πτηνού εκ της τέφρης του εν Αιγύπτω,
(iv) Φοινίκης, πόλεως εν Βορεία Ηπείρω,
άρα προφανώς κατανοούμε ότι με μόνες αυτές τις ενδεικτικές αναφορές, υπαρχουσών περισσοτέρων, το θέμα δεν είναι όπως φαίνεται.

(3) Γραφή

(α) Δεδομένων των αρχαιολογικών ανακαλύψεων, όπως των επιγραφών στο Δισπηλιό Καστοριάς εκ του αρχαιολόγου Γεωργίου Χουρμουζιάδη, χρονολογηθείσης περί το 5.250π.α.χ.χ., της επιγραφής της Γυάρου/των Γιούρων των Σποράδων περί το 6.000π.α.χ.χ., κατανοούμε ότι ούτε την γραφήν εφηύραν.
Άρα, ως αναφέρει καί ο Ηρόδοτος, απλώς επανέφερεν ο Κάδμος, άρα οι Ελληνοφοίνικες, μίαν ορισμένην προγενεστέραν γραφήν εν Ελλάδι.
Μάλιστα, οφείλουμε να συνυπολογίζουμε καί τις αναφορές της "Ιλιάδος", περί επιστολών Προίτου προς τον Ιοβάτην χάριν φόνου του Βελλεροφόντου κ.λ.π.
Άρα, προφανώς υπάρχουν πλήθος γραφών εν Ελλάδι.
Ως εκ τούτου, καλόν είναι να σκέπτονται ορισμένοι κάποια σχετικά ιστορικά, φιλολογικά καί αρχαιολογικά δεδομένα.
(β) Συνοπτικώς, η Ελληνική γλώσσα γραπτώς, έχει την κάτωθι μορφήν, χάριν αμέσου ενημερώσεως:
(i) Ιερογλυφική γραφή: 2.000-1.750π.α.χ.χ.
Εικονογραφική, μη αναγνωσθείσα.
(ii) Γραμμική Γραφή Α΄: 1.700-1.450π.α.χ.χ.,
αν καί προγενέστερη της Γραμμικής Γραφής Β΄ επί ορισμένων σημείων είναι πολυπλοκότερή της καί προκύπτει το ερώτημα μήπως η Γραμμική Γραφή Β΄ είναι μία απλοποίηση της Γραμμικής Γραφής Α΄ ή αν αμφότερεςπροέρχονται από άλλην μορφήν γραφής.
(iii) Γραμμική Γραφή Β΄: 1.450-1.200π.α.χ.χ.,
(iv) Κυπρομινωική γραφή: 1.500-1.100π.α.χ.χ., μη αναγνωσθείσα.
(v) Κυπριακό συλλαβάριο: 6ος-4ος προχριστιανικός αιώνας, αναγνωσθείσα με 56 συλλαβογράμματα. Αποτελεί εξέλιξη της Γραμμικής Γραφής Β΄.
(vi) Ελληνική αλφαβητική γραφή: 10ος προχριστιανικός αιώνας-σήμερα.

Ιστορικώς εν Ελλάδι κατά την Αρχαιότηταν υπήρχαν 32 αλφάβητα, έως του 403π.α.χ.χ., οπότε με κοινή πανελλήνια συμφωνία καθιερώθηκε το Αθηναϊκόν. Έτσι, απλώς ενημερωτικώς ας το δούμε τότε, ως προς τα σύμβολά του.

Euboia
Alpha ABeta BGamma C/ΓDelta D/ΔEpsilon EZeta ΙVau FC Eta - Heta  ΗTheta ΘIota IKappa KLambda LMu MNu NXi ΧΣOmikron OPi ΠSan [Μ]Qoppa QRho Ρ/RSigma STau TUpsilon ΥPhi ΦChi Ψ↓Psi ΦSOmega -Punct. ,

Πηγή: "Συνοπτική Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας", Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Γ΄ έκδοση, Αθήνα 1.998μ.α.χ.χ., σελίδα 92, με εισαγωγή στην ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία, πίνακας σελίδων 92-93.


Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
28/2/2017 - 149 - 3280

Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη

Τα Energy Drinks σου «δίνουν φτερά» ......για τον «άλλο κόσμο»



Άγνωστες αλήθειες για τα «energy drinks»

Είναι παντού και μας «βομβαρδίζουν». Κάποια υπόσχονται ότι «θα μας δώσουν φτερά», κάποια άλλα ότι θα μας κάνουν πιο ακμαίους και πιο δυνατούς. Ο λόγος για τα energy drinks, τα ποτά που βρίσκονται σε πλήθος διαφημιστικών καταχωρίσεων αλλά και στα ψυγεία των καταστημάτων της γειτονιάς μας. Αξίζει τον κόπο ή πρέπει να το ξανασκεφτούμε;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον απλή για κάποιον που έχει αποφασίσει ότι τέτοια προϊόντα δεν του είναι εξαρχής απαραίτητα. Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στην κατανάλωση ποτών ενέργειας για τους δικούς τους λόγους. Πολλοί το κάνουν από απλή περιέργεια αλλά υπάρχουν και άλλοι, που θεωρούν ότι με ένα τέτοιο σκεύασμα μπορούν να καταπολεμήσουν την κόπωση της προηγούμενης νύχτας ή να αποκτήσουν γρηγορότερα ένα καλλίγραμμο σώμα. Ας δούμε, όμως, ποιοι έχουν πραγματικά δίκιο.

Τι είναι τα energy drinks;
Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία διατίθενται στην αγορά υπό πολλές διαφορετικές επωνυμίες αλλά συνήθως περιέχουν μια μεγάλη γκάμα όμοιων ουσιών, χημικών και φυτικών.

Το κοινό συστατικό τους είναι μια μορφή σακχάρου, που μοιάζει πολύ με τη σακχαρόζη (τον κοινό τύπο ζάχαρης που χρησιμοποιείται στα γλυκά). Η παρουσία της ζάχαρης είναι απαραίτητη όχι μόνο διότι βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας αλλά και διότι το προϊόν έχει ευχάριστη γεύση. Επίσης απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό και ενισχύει την κινητικότητα.

Τα energy drinks είναι επιπλέον πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β. Ο συγκεκριμένος τύπος βιταμινών χρησιμοποιείται από το σώμα για την απελευθέρωση της ενέργειας που κρύβεται στις τροφές, ωστόσο αν κάποιος ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο λαμβάνει την ποσότητα που περιέχεται σε ένα energy drink σε ένα μόνο γεύμα. Η περίσσειά της απλά αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Μήπως δεν είναι μόνο αυτά;Ως εδώ καλά. Σίγουρα, όμως, ένα ποτό που πλασάρεται ως ενισχυτικό του οργανισμού δεν θα μπορούσε να περιέχει μόνο ζάχαρη και βιταμίνες. Έτσι σε ένα energy drink περιέχονται συνήθως κάποια από τα παρακάτω συστατικά:- Καφεΐνη: Οι περισσότεροι τη λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Το παραδοσιακό καφεδάκι αποτελεί, για την πλειονότητα των ανθρώπων, απαραίτητο εφόδιο για το ξεκίνημα της ημέρας. Μόνο που η ποσότητα καφεΐνης των energy drinks δεν θυμίζει σε τίποτε το αγαπημένο μας ρόφημα. Τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν περισσότερα από 80 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καφεΐνης, δηλαδή ποσότητα ισοδύναμη με εκείνη ενός πολύ δυνατού καφέ ή δύο ποτηριών τσαγιού αλλά και διπλάσια από εκείνη που συναντάται στα αναψυκτικά.

- Guarana: Πρόκειται για ουσία που προέρχεται από το θρυμματισμό των σπόρων ενός παραδοσιακού βραζιλιάνικου φυτού. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, ωστόσο το βασικό συστατικό του είναι η καφεΐνη. Όπως έχει διαπιστωθεί, ένα γραμμάριο guarana περιέχει περίπου 60 mg καφεΐνης, δηλαδή ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται σε ένα ποτήρι μέτρια δυνατού καφέ.

- Ταυρίνη: Αμινοξύ που υποτίθεται ότι προσδίδει ενέργεια, δίχως, βεβαίως, κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί επίσημα (περισσότερες λεπτομέρειες πιο κάτω).

- Ginseng: Φυτό, που προκαλεί εγρήγορση και θεωρείται ότι μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμογόνους παράγοντες (ιούς, μικρόβια). Η περιεχόμενη ποσότητα στα energy drinks είναι μικρή και δεν εμπνέει ανησυχία.

- Gingko Biloba: Φυτό που σε ελεγχόμενες δόσεις μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της μνήμης, αν και πρόσφατη έρευνα κατέδειξε το αντίθετο. Στα energy drinks περιέχεται επίσης σε μικρές ποσότητες.

- Γλυκορονολακτόνη (Glucoronolactone): Πρόκειται για ουσία-μεταβολίτη, η οποία προέρχεται από τη γλυκόζη. Σε μικρές ποσότητες είναι συνήθως αβλαβής, αλλά, όπως αποδείχθηκε σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα energy drinks την περιέχουν σε διπλάσια ποσότητα από εκείνη που φυσιολογικά θα λάμβανε ένας άνθρωπος μέσω της διατροφής του.

- Echinacea: Θεωρείται ότι σε ελεγχόμενες ποσότητες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ιών και στα energy drinks περιέχεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Οι επιπτώσεις στον οργανισμό
Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ακίνδυνα, ίσως πειστείτε για το αντίθετο όταν διαπιστώσετε το πλήθος παρενεργειών που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μάρκετινγκ που περιβάλλει τα energy drinks είναι πραγματικά καταιγιστικό και ίσως ακούσετε ότι οι οργανικές βλάβες που πολλοί ισχυρίζονται ότι προκαλεί είναι απλές υποθέσεις ή σπάνια περιστατικά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι έτσι.

Σε πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύφθηκε ότι το 27% των παιδιών ηλικίας 8-12 ετών καταναλώνουν σε τακτική βάση σημαντικές ποσότητες των εν λόγω “ενεργειακών” ποτών, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους. Σε άλλα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Αυστραλία, περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τοξικότητας της καφεΐνης, μεταξύ των οποίων μια 25χρονη με καρδιακό νόσημα, η οποία δεν γνώριζε ότι τα energy drinks περιέχουν καφεΐνη.

Οι παρενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν στον άνθρωπο είναι ποικίλες και συνοψίζονται στις παρακάτω:- Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά, ενώ παράλληλα αφυδατώνουν τον οργανισμό γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. ’λλες παρενέργειες είναι η αϋπνία και το έντονο άγχος. Μια φοιτήτρια από την Αυστραλία που κατανάλωσε πολύ γνωστό energy drink, το οποίο διαφημίζεται ευρέως και στην τηλεόραση, δήλωσε ότι έπειτα από 12 κουτιά του εν λόγω ποτού διάβαζε συνολικά 12 ώρες την ημέρα και χρειαζόταν ηρεμιστικό χάπι για να καταφέρει να κοιμηθεί.

- Η ουσία guarana ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα νεφρά, το θυρεοειδή αδένα και την καρδιά, ενώ εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και διαταραχές κατά το θηλασμό.

- Η ταυρίνη σε μικρές ποσότητες βοηθά στην πέψη των τροφών. Ωστόσο, στα energy drinks βρίσκεται σε περίσσεια και έχει αποδειχθεί έως και θανάσιμη, ιδίως όταν αναμιχθεί με το αλκοόλ.

- Το φυτό gingko biloba ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένη αιμορραγία, ιδίως αν λαμβάνεται παράλληλα με ασπιρίνη ή φάρμακα για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος. Η χρόνια λήψη του μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει των κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

- Η ουσία Echinacea μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις γυναικών στις ΗΠΑ, που είτε κινδύνευσαν να αποβάλουν, είτε αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της επίδρασης που είχε η ουσία στην κύησή τους.
Red Bull - Ο «βασιλιάς» των ενεργειακών ποτών Σύμφωνα με την Red Bull
Το "Red Bull®Energy Drink" είναι ένα λειτουργικό ποτό, ειδικά διαμορφωμένο για περιόδους αυξημένης πνευματικής και σωματικής έντασης. Μπορεί να καταναλωθεί σε κάθε περίσταση: σε αθλητικές δραστηριότητες, στη δουλειά, στην οδήγηση αλλά και στον ελεύθερο χρόνο».
Ήταν το 1982 όταν ο Dietrich Mateschitz, διευθυντής μάρκετινγκ μιας γερμανικής εταιρίας οδοντόπαστας, της Blendax, επισκέφθηκε την Ταϊλάνδη κι εκεί ανακάλυψε ένα τοπικό ποτό, το Krating Daeng.Ο Dietrich Mateschitz διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο ποτό επιδρά θετικά στην μεταβολή των βιολογικών ρυθμών που επέρχονται λόγω αεροπορικού ταξιδιού μεγάλης απόστασης (jet lag). Από το 1984 και μετά, ανέλαβε την προώθηση του ποτού στην Ευρώπη κι από το 1987 καθώς ανέλαβε τα ηνία της «Red Bull GmbH» το ποτό γνώρισε τεράστια επιτυχία, τόσο στην Ευρώπη (όπου βρίσκεται και η μητρική εταιρία, στην Αυστρία) όσο και στην Αμερική, όπου έφτασε να καταλαμβάνει το 80% της αγοράς των λεγόμενων «energy drinks».Το «Red Bull» δεν έχει την ίδια γλυκιά γεύση με τον προκάτοχό του, ενώ είναι και ανθρακούχο.

Πως προέκυψε όμως το όνομα «Red Bull» (Κόκκινος ταύρος);Η ονομασία οφείλεται στην φυσική ουσία «Ταυρίνη» που αναφέρθηκε παραπάνω, η οποία με πολύ απλά λόγια είναι το «καύσιμο» της δύναμης και βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στην χολή του ταύρου. Η ουσία αυτή δεν συναντάται μόνο στον ταύρο, αλλά και σε άλλα ζώα, μεταξύ αυτών και στον άνθρωπο. Στο δε συγκεκριμένο ποτό εμπεριέχεται ως συνθετικό συστατικό.Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που έχει μια αντιοξειδωτική δράση. Κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης φυσικής προσπάθειας η ταυρίνη έχει μια θετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα. Η ταυρίνη αυξάνει και αναπαράγει την τονικότητα των μυών. Είναι ένας ανασταλτικός διαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του χτύπου της καρδιάς και της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νεύρων. Είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του «sodium/potassium ATP-ase pump», η οποία ρυθμίζει την ιονική ισορροπία μεταξύ των κυττάρων και του πρόσθετου κυψελοειδούς ρευστού που τους περιβάλλει. Αυτή η πολύ σημαντική «αντλία» χρησιμοποιεί 7% με 40% της ATP ενέργειας που ο οργανισμός μας παράγει. Η ταυρίνη μπορεί λοιπόν όπως είπαμε να χαρακτηρισθεί ως ουσία της δύναμης, καθώς έλλειψή της μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια φυσικής προσπάθειας.
Η υψηλή συγκέντρωση της καφεΐνης, γλυκόζης, σακχαρόζης, ταυρίνης και άλλων ουσιών που εμπεριέχονται στο Red Bull, υποτίθεται ότι αυξάνει τον μεταβολισμό, την ενέργεια και την αντοχή ενός οργανισμού. Η καθημερινή χρήση του Red Bull, ή άλλων ενεργειακών ποτών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εθισμό και διακοπή χρήσης του ποτού συνοδεύεται με πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και μειωμένη σωματική απόδοση.

Η ταυρίνη (η οποία παρεμπιπτόντως χρησιμοποιείται κι ως συμπλήρωμα σε παιδικές τροφές) και κατ’ επέκτασιν το Red Bull, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, είναι δυνατόν να έχει και πολύ πιο δυσάρεστες συνέπειες.Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, το Red Bull είναι επικίνδυνο για εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού.Ο Σκοτ Ουίλαφμπι, επικεφαλής ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο νοσοκομείο Royal Adelaide Hospital και οι συνεργάτες του εξέτασαν το καρδιαγγειακό σύστημα 30 νεαρών ενηλίκων μια ώρα πριν και μια ώρα μετά την κατανάλωση συσκευασίας 250ml του Red Bull ποτό χωρίς ζάχαρη.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «οι φυσιολογικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα» μετά την κατανάλωση του ποτού.«Μία ώρα αφότου ήπιαν Red Bull, το αίμα τους δεν ήταν φυσιολογικό. Δεν ήταν φυσιολογικό και έμοιαζε με κάποιου, ο οποίος πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε στην εφημερίδα «The Australian» ο Σκοτ Ουίλαφμπι.

Ο Ουίλαφμπι λέει επίσης ότι το Red Bull μπορεί να αποβεί μοιραίο σε συνδυασμό με το στρες ή την υπέρταση, παρεμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο για θρομβώσεις.

Η εκπρόσωπος της εταιρίας Red Bull στην Αυστραλία, Λίντα Ρίχτερ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα, δήλωσε πως «Η έρευνα δεν φανερώνει επίδραση που διαφέρει πολύ από εκείνη που έχει κάποιος πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ».

Η ίδια η Red Bull πάντως συνιστά την κατανάλωση το πολύ μέχρι 2 κουτιά ημερησίως, καθώς όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές μετά την κατανάλωση περισσότερων κουτιών του Red Bull.
Το 2001, το ποτό ερευνήθηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων αφού συνδέεται με το θάνατο τριών καταναλωτών.Το Red Bull έχει απαγορευτεί στη Νορβηγία, την Ουρουγουάη, την Ισλανδία και τη Δανία εξαιτίας των κινδύνων για την υγεία που αναγράφονται και στις συσκευασίες, όμως η εταιρία πούλησε τον περασμένο χρόνο 3.5 δισεκατομμύρια συσκευασίες σε 143 χώρες.

Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
28/2/2017 - 148 - 3279

Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη

Προδότες ή απλά χρήσιμοι ηλίθιοι;


27/02/2017


Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει εάν το PSI οφειλόταν σε ενδοτισμό ή σε ανοησία αυτών που με τη συμμετοχή ή με την ανοχή τους προκάλεσαν την καταστροφή της πατρίδας μας – θέτοντας τις βάσεις για το τρίτο μνημόνιο που ολοκλήρωσε τη μετατροπή μας σε σκλάβους χρέους.
.

Άρθρο

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2011 ήταν 367,98 δις €, έχοντας μειωθεί στα τέλη του 2012 λόγω του PSI στα 305,54 δις €, με βάση τον κατωτέρω πίνακα του υπουργείου οικονομικών (κατά μία πολύ σοβαρή γερμανική μελέτη ήταν 356 δις € το 2011 και 304,7 δις € το 2012).


.
Ας δεχθούμε όμως τα νούμερα του πίνακα, οπότε η διαφορά ήταν 62,44 δις € – ποσόν δηλαδή που κέρδισε η Ελλάδα από τη διαγραφή, χωρίς να υπολογίσουμε το  έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012, λόγω της αδιαφάνειας του (τοποθετήθηκε στα 19,4 δις € αλλά μαζί με τη στήριξη της Αγροτικής αφού χρεοκόπησε από το PSI, οπότε ήταν πολύ χαμηλότερο). Στα πλαίσια αυτά τα εξής:
(α) Η συνολικές ακαθάριστες ζημίες των ελληνικών τραπεζών από το PSI υπολογίσθηκαν ονομαστικά στα 37,7 δις € (γράφημα) – αν και στην πραγματικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερες, αφού λόγω της διαγραφής χρεοκόπησαν, οπότε έχασαν τα πάντα. Το δημόσιο αναγκάσθηκε να αυξήσει τα κεφάλαια τους, στη συνέχεια χάθηκαν τόσο τα δικά του χρήματα (περί τα 40 δις €), όσο και τα χρήματα των μικρών Ελλήνων επενδυτών αφού δεν επετράπη η συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου (άρθρο), αφελληνίσθηκαν με μία μοναδική στην ιστορία απάτη, ενώ σήμερα οι τιμές των μετοχών τους συνεχίζουν να είναι στο ναδίρ. Ακόμη όμως και εάν αφαιρέσουμε μόνο τα 37,7 δις €, η ωφέλεια από το PSI περιορίζεται στα 62,44 δις € μείον 37,7 δις € – δηλαδή στα 24,74 δις €.


.
(β) Περαιτέρω, η ονομαστική ζημία των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίσθηκε στα 7,4 δις € μόνο από τη διαγραφή των ομολόγων που κατείχαν – τα οποία από 17,4 δις € μειώθηκαν στα 10 δις € (γράφημα).Φυσικά η πραγματική ζημία ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού κατέρρευσε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας – οπότε θα χρειαστεί να διασωθεί από το δημόσιο. Εν τούτοις, αποδεχόμενοι πως ζημιώθηκαν μόνο με 7,4 δις €, η ωφέλεια από το PSI περιορίζεται ξανά – στα 24,74 δις € μείον τα 7,4 δις €, οπότε στα 17,34 δις €.
.
(γ) Τέλος, οι 15.000 Έλληνες κάτοχοι ομολόγων ύψους 2,3 δις € υπέστησαν ζημίες ύψους 1,23 δις €. Ως εκ τούτου, η ωφέλεια από το PSI περιορίζεται ξανά στα 17,34 δις € μείον 1,23 δις € – οπότε στα16,11 δις €. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τις ζημίες των άλλων οργανισμών του δημοσίου (ΝΠΔΔ), αλλά ασφαλώς δεν ήταν αμελητέες – οπότε η ωφέλεια θα ήταν ακόμη μικρότερη.
Συνεχίζοντας, έναντι των 16,11 δις € χρέους που ωφελήθηκε η Ελλάδα από τους ξένους, χρεοκοπώντας και αφελληνίζοντας όλες σχεδόν τις τράπεζες της, καθώς επίσης καταστρέφοντας τα ασφαλιστικά της ταμεία, υποχρεώθηκε στο αγγλικό δίκαιο, ενώ τοποθετήθηκαν οι βάσεις της υποθήκευσης του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της – η οποία ολοκληρώθηκε με το τρίτο μνημόνιο και το Υπερταμείο.
Εκτός αυτού επιταχύνθηκε η μαζική εκροή καταθέσεων, ενώ η Ελλάδα έχασε πλήρως την πιστοληπτική της ικανότητα λόγω χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές – επί πλέον να μην μπορεί να μετατρέψει τα χρέη της σε δραχμές, να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ (QE), να είναι έρμαιο στις απαιτήσεις της Τρόικας, να χάσει εντελώς την εθνική της κυριαρχία κοκ.
Παράλληλα μέσω της τραπεζικής απάτης ως επακόλουθο του PSI, μεταφέρθηκε ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής της περιουσίας στις ξένες πλέον τράπεζες – οι οποίες στη συνέχεια θα την παραδώσουν στους κερδοσκόπους, κατάσχοντας και πλειστηριάζοντας την.
Συνοψίζοντας, ποιός μπορεί αλήθεια να ισχυρισθεί ότι δεν επρόκειτο για μία βρώμικη ιστορία, για την οποία θα έπρεπε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Φυσικά δεν είναι σε θέση κανένας να γνωρίζει εάν οφειλόταν σε ενδοτισμό, σε εκβιασμό ή σε ανοησία όλων αυτών που με τη συμμετοχήή με την ανοχή τους προκάλεσαν αυτές τις ζημίες στην πατρίδα μας. Εάν δηλαδή ήταν προδότες ή απλά χρήσιμοι ηλίθιοι των ξένων – κάτι που όμως ελάχιστα ενδιαφέρει, αφού το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Άρης Οικονόμου

Άρης Οικονόμου

Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
28/2/2017 - 147 - 3278

Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη

Δεν υπάρχει έστω ένας Έλληνας δικηγόρος; Ένας;




Κατηγορούν συνεχώς τις κυβερνήσεις μας για αναξιοπιστία – χειραγωγώντας ακόμη και εμάς τους ίδιους, οι οποίοι κατανοούμε πως εάν υποχρεωθεί κάποιος να υπογράψει μία συμφωνία «με το πιστόλι στον κρόταφο», η οποία είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο να τηρηθεί (όπως τα περιοριστικά μνημόνια σε εποχές αποπληθωρισμού ή οι μεταρρυθμίσεις   σε περιόδους ύφεσης), δεν είναι δυνατόν να την τηρήσει.
Καταδικάζεται επομένως «de facto» ως αναξιόπιστος κανείς, ακόμη και αν οι συνομιλητές του δεν τηρούν εμφανέστατα τις υποσχέσεις τους – όπως η Ευρωζώνη το 2012, όπου δεσμεύθηκε για διαγραφή του χρέους, εάν η τότε κυβέρνηση μας επιτύγχανε πλεονάσματα, χωρίς όμως να το τηρήσει. Δυστυχώς, κανένας δεν το τόνισε, παρά το ότι κυριολεκτικά «τραβήχτηκε το χαλί» κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού – με αποτέλεσμα να ανέλθει στην εξουσία μία εντελώς άπειρη κυβέρνηση, την οποία ουσιαστικά δεν επέλεξαν οι Έλληνες αλλά έμμεσα η Τρόικα, μέσω της αναξιόπιστης, εγκληματικής συμπεριφοράς της.
Περαιτέρω ελάχιστοι αναρωτήθηκαν εάν η ΕΚΤ, η οποία είναι η πραγματική κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, απόλυτα υπεύθυνη για την παροχή ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περιόδους τραπεζικών επιθέσεων, ενήργησε νόμιμα το 2015, σταματώντας τον εφοδιασμό των ελληνικών τραπεζών με μετρητά χρήματα – όπου, στην αντίθετη περίπτωση, θα είχε κάθε δικαίωμα να τη χαρακτηρίσει κανείς ως αναξιόπιστη, καθώς επίσης να καταθέσει μία αγωγή αποζημίωσης εναντίον της. Άλλωστε σε μία ευνομούμενη νομισματική ένωση, όπως θα έπρεπε να είναι η Ευρωζώνη, ποιά είναι η διαφορά του να ευρίσκονται κατατεθειμένα τα χρήματα σε μία γερμανική, αντί σε μία ελληνική τράπεζα; Δεν είναι το ίδιο σαν να είναι η κατάθεση στην Πειραιώς αντί στην Εθνική, με την ευρεία έννοια της τοποθέτησης;
Έχοντας ήδη αναφερθεί στο θέμα (άρθρο), θεωρώντας πως η ΕΚΤ συμπεριφέρθηκε με πολιτικά κριτήρια συμμετέχοντας στον εκβιασμό της Ελλάδας, μη σεβόμενη το ρόλο της οπότε είναι αναξιόπιστη, νομίζουμε πως ωφελεί η άποψη ενός Γερμανού συναδέλφου μας (M. Hellwig), με βάση ένα πρόσφατο κείμενο του. Ειδικότερα τα εξής:
«Το 2010 η ΕΚΤ εκβίασε τους Ιρλανδούς φορολογουμένους (άρθρο μας), υποχρεώνοντας τους να αναλάβουν τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών τους απέναντι στις γερμανικές. Ο τρόπος, με την οποίο άσκησε τον επαίσχυντο εκβιασμό της η ΕΚΤ δεν ήταν άλλος, από αυτόν που υιοθέτησε αργότερα στην Κύπρο και το 2015 στην Ελλάδα: η απειλή να σταματήσει την παροχή της έκτακτης ρευστότητας (ELA), καταδικάζοντας τις τράπεζες στο κλείσιμο τους, με αποτέλεσμα την κατάρρευση ολόκληρης της πραγματικής οικονομίας.
Η συμπεριφορά της ΕΚΤ θεωρήθηκε τότε από τους Ιρλανδούς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης τους, παράνομη – ως ένας απαράδεκτος εκβιασμός λοιπόν της Γερμανίας, με στόχο να μην ζημιωθούν οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες είχαν τοποθετήσει στις ιρλανδικές αρκετά χρήματα.
Το 2015 τώρα η ΕΚΤ πάγωσε τον ELA, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, επιβάλλοντας επί πλέον ένα κούρεμα των εγγυήσεων τους της τάξης του 10% – από το 60% προηγουμένως, στο 50% (έναντι εγγυήσεων 150 δις € παρείχε ρευστότητα 90 δις €). Η αιτία ήταν το σταμάτημα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το «Euro Group», όσον αφορά την πολιτική λιτότητας και το χρέος – όπου η Ελλάδα δεν παρέτεινε το μνημόνιο, ευρισκόμενη εκτός του προγράμματος της Τρόικας.
Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ενέργειας της ΕΚΤ, οι τράπεζες στην Ελλάδα έκλεισαν, επιβλήθηκαν έλεγχοι στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, οι αναλήψεις μειώθηκαν δραστικά στα 60 € ημερησίως, η πραγματική οικονομία αποκόπηκε από το κυκλοφοριακό της σύστημα καταρρέοντας, ενώ ουσιαστικά αποσυνδέθηκε ολόκληρη η χώρα από τον υπόλοιπο πλανήτη (βγήκε η «χρηματοπιστωτική πρίζα»).
Με βάση όμως τις ευρωπαϊκές συνθήκες, η ΕΚΤ είναι αρμόδια, υπεύθυνη καλύτερα για την προμήθεια με χρήματα, καθώς επίσης για τη λειτουργικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων διακανονισμού πληρωμών – οπότε και για την Ελλάδα. Επομένως, δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να συμφωνηθεί ή/και να δρομολογηθεί το πάγωμα του ELA – όπως δεν έπρεπε να απειληθεί με κάτι αντίστοιχο το 2010 η Ιρλανδία, ούτε η Ελλάδα το 2015«.
Χωρίς να επεκταθούμε περαιτέρω, αφού έχουμε αναλύσει ήδη το θέμα στο κείμενο μας «Οι εκβιασμοί της ΕΚΤ», απορούμε γιατί δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ένας δικηγορικός σύλλογος ή, έστω, ένας δικηγόρος, για να καταθέσει μία αγωγή αποζημίωσης εναντίον της ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο – αφού δυστυχώς η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη στην πατρίδα μας, διοριζόμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση (άρθρο).
Η ίδια απορία μας ισχύει επίσης για τα αντισυνταγματικά μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές της, οι οποίοι μόνοι τους παραδέχτηκαν πως ήταν λανθασμένα (άρθρο) – ενώ προκάλεσαν ζημίες στην οικονομία της Ελλάδας που υπερβαίνει το 1 τρις €. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας δικηγόρος στη χώρα μας που να μπορεί να καταθέσει μία αγωγή αποζημίωσης εναντίον των «Θεσμών», ζητώντας ταυτόχρονα την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, αφού είναι παράνομες και αντισυνταγματικές; Εκτός αυτού, κανένας που να απαιτήσει νομικά την παραδειγματική τιμωρία αυτών που υπέγραψαν το PSI, χωρίς τουλάχιστον να προηγηθεί το δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο τότε πρωθυπουργός, πριν ακόμη ανατραπεί;
Ολοκληρώνοντας, μπορεί να κάνουμε λάθος, όσον αφορά τα παραπάνω.Ακόμη όμως και τότε δεν θα έπρεπε να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη; Δεν είναι αυτή υπεύθυνη για να κρίνει την ορθότητα τους ή μη; Είναι σωστό να κατηγορεί κανείς τους απλούς ανθρώπους επειδή δεν αντιστέκονται, όταν αυτοί που, έχοντας τις απαιτούμενες γνώσεις και θέσεις, δεν κάνουν τίποτα για να τους στηρίξουν, εάν όχι για να τους προστατεύσουν;
Δυστυχώς όμως, στην πατρίδα μας όποιος αναφέρεται σε τέτοιου είδους θέματα χαρακτηρίζεται πολύ συχνά ως «λαϊκιστής» – όπως στην περίπτωση της ελληνικής φέτας όπου όλοι όσοι τάχθηκαν εναντίον της ψήφισης της συμφωνίας που την αφορά από τους Έλληνες ευρωβουλευτές πολλών κομμάτων, κατηγορήθηκαν για λαϊκισμό. Ακόμη χειρότερα, κανένας δεν αναφέρθηκε αυτού καθεαυτού στη συμφωνία, η οποία φυσικά δεν αφορά μόνο τη φέτα – αλλά την κυριαρχία των πολυεθνικών στα κράτη, την εισβολή των μεταλλαγμένων κοκ. (ανάλυση).

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Βασίλης Βιλιάρδος

Βασίλης Βιλιάρδος









Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
28/2/2017 - 146 - 3277

Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη