Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΟΕΚ : ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ... Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ `ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ






Αποτέλεσμα εικόνας για Ο.Ε.Κ

ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

ΟΕΚ :  ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ...
 Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ `ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ
ΚΑΙ Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ





ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012 – 2013 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ :  ΗΣΑΪΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Το 2012 η ελληνική κυβέρνηση  προχώρησε στο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Με πρόσχημα τις περικοπές των δημοσιοοικονομικών της χώρας, αποφάσισε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις Οργανισμών. Στην πραγματικότητα ο λόγος του κλεισίματος του ΟΕΚ δεν μπορεί να είναι αυτός. Ο Οργανισμού δεν επιβάρυνε σε καμία περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έσοδά του από τότε που ιδρύθηκε, ήταν αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και σε μικρότερο βαθμό των εργοδοτών. Οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος δεν χρηματοδότησαν ποτέ, ούτε με 1 ευρώ.
 Στην πραγματικότητα η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαία αλλά πήρε μια σειρά μέτρα, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
1. Με την κατάργηση του ΟΕΚ οι εργοδότες απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές που κατέβαλλαν. Εντάσσεται στα πλαίσια των περικοπών του μη μισθολογικού κόστους. Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που  συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές τις οποίες εισπράττει ο ΟΑΕΔ χωρίς αντίκρισμα. 2. Ο βασικότερος λόγος που κατήργησαν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ήταν για να υφαρπάξουν την τεράστια περιουσία που διαθέτει.  I. Οι εισφορές των εργαζομένων υπέρ του Οργανισμού υπολογίζονται γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με τα σημερινά δεδομένα της ανεργίας, των βάρβαρων εργασιακών σχέσεων, κλπ. 31 II. Επίσης ο Οργανισμός εισέπραττε 5 εκατ. ευρώ περίπου από οφειλές των δικαιούχων. III. Τα 365 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσιμα ο Οργανισμός έγιναν ομόλογα, κουρεύτηκαν και έμειναν  197 εκατ. ευρώ, και αν σήμερα τα ρευστοποιούσε δεν θα ξεπερνούσαν τα 90 εκατ. ευρώ.  IV. Ο Οργανισμός διέθετε ειδικό λογαριασμό με 205 εκατ. ευρώ τα οποία τα άρπαξε ο ΟΑΕΔ. V. Το ΙΚΑ όφειλε στον ΟΕΚ πάνω από 3 δις ευρώ.                                                        
 31  Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, «Καταγγελία για τον ΟΕΚ», 12-10-2012














 Σχετική εικόνα


Το κτίριο του ΟΕΚ στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σολωμού.






Ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ32

VI. Συνολικά διέθετε οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, εντός και εκτός οικισμού, περίπου 5 εκατ. τ.μ. VII.  Είχε ιδιόκτητα γραφεία σε 10 πόλεις, συνολικής επιφάνειας 10.526 τ.μ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ένα καινούριο κτίριο βιοκλιματικό στη Θεσσαλονίκη που δεν είχαν ακόμα εγκατασταθεί υπηρεσίες, συνολικής επιφάνειας 925 τ.μ. και 350 τ.μ. αποθήκες. VIII. Διέθετε 1246 καταστήματα και 247 αίθουσες σε διάφορους οικισμούς συνολικής επιφάνειας 72.941 τ.μ., 48.103 τ.μ. καταστήματα και 24.837 τ.μ. αίθουσες. IX. Με βάση την απογραφή του 85% της ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα, αδιάθετες κατοικίες, καταστήματα και αίθουσες συγκέντρωσης), το 60% των εμπράγματων δικαιωμάτων του Οργανισμού και της κινητής περιουσίας, η συνολική εκτιμώμενη αξία τους ήταν  περίπου 10 δις ευρώ. 3. Υπήρχαν φυσικά και άλλοι λόγοι, όπως το πέρασμα στις τράπεζες και στο κατασκευαστικό κεφάλαιο του συνόλου του σχεδιασμού και της κατασκευής κατοικίας, ο καθορισμός του επιτοκίου σε υψηλότερα επίπεδα, κτλ.
Το κλείσιμο του ΟΕΚ σηματοδοτεί το τέλος κάθε ίχνους πρόνοιας και μέριμνας για τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα και ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους δικαιούχους αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. 1. Χάνεται δια παντός κάθε δυνατότητα ανθρώπων του μόχθου, που επιπλέον βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται καθημερινά, να στεγασθούν σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που να καλύπτουν, έστω και στοιχειωδώς, τις ανάγκες της οικογένειάς τους. 2. Δεν έχουν εκδοθεί 14.500 οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων.
                                                       
 32
Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, «Καταγγελία για τον ΟΕΚ», 12-10-2012
Πατήστε στόν παρακάτω σύνδεσμο γιά Διαβάστε τήν καταγγελία:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/7800859.pdf



Οι οικιστές που κατά κανόνα έχουν εξοφλήσει, δεν έχουν πάρει παραχωρητήριο (συμβόλαιο) δηλαδή δεν έχουν σπίτι και από πάνω πληρώνουν χαράτσι. 33
3. Ο Οργανισμός πλέον δεν πληρώνει στις τράπεζες την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που έχουν πάρει οι δικαιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα απαιτήσουν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό οι δικαιούχοι. Κόστος δυσβάσταχτο για τις οικογένειες.
4. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και ήταν ανάσα ζωής για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες, που το βιοτικό τους επίπεδο ολισθαίνει διαρκώς, θα χαθεί.
5. Εκατοντάδες αίθουσες και μαγαζιά που στεγάζονται παιδικοί σταθμοί, σχολεία, ΚΑΠΗ, πολυιατρεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι οικιστών, αποθήκες Δήμων, κλπ. είναι  στον αέρα.
6. Οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ αποσπάστηκαν σε διάφορες άλλες υπηρεσίες, σε δουλειές που κατά κανόνα είναι άσχετες με το αντικείμενο που είχαν στον Οργανισμό και έχουν σπουδάσει.
                                                       





ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε :
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η κατοικία λειτουργεί ως  κύτταρο της πόλης ή του χωριού. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ο άνθρωπος περνάει τον περισσότερο χρόνο της ζωής του, αποτελεί ¨καταφύγιο¨. Μέσα στην κατοικία συντελούνται βασικές λειτουργίες για  τον άνθρωπο, όπως η θέρμανση, η τροφή, η ξεκούραση, η ατομική υγιεινή, κτλ.
Το ζήτημα της κατοικίας είναι κομβικό για την ζωή ενός ανθρώπου. Είναι συνδεδεμένο με το επίπεδο ζωής της κάθε οικογένειας. Δυστυχώς βασανίζει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και τους αφαιρεί μεγάλο τμήμα από το εισόδημά τους. Σήμερα έχει γίνει βραχνάς, είναι πλέον καθημερινότητα οι εξώσεις, η δυσκολία να πληρώσει το ενοίκιο η λαϊκή οικογένεια.
Σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ. 4 του Συντάγματος “η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους”. Στην πράξη βέβαια, η εν λόγω συνταγματική διάταξη  δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Βρήκε εν μέρει τρόπο έκφρασης με τον νόμο 2963/54 που προέβλεπε την ίδρυση του ΟΕΚ με σκοπό την στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας.
Η δημιουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας καταδεικνύει την πίεση που δέχονταν για την ικανοποίηση των οξυμένων αναγκών για απόκτηση κατοικίας, τη βελτίωση γενικά των προϋποθέσεων που ήταν αναγκαία για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης.
Ο ΟΕΚ δεν δημιουργήθηκε μόνο για να αποκτήσουν οι δικαιούχοι κατοικία, αλλά για να λύσει το σύστημα κι άλλες ανάγκες κίνησης και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η δημιουργία του  και η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής εισφοράς των εργαζομένων συνέβαλε στο να δοθεί διέξοδος σε μεγάλο τμήμα του κατασκευαστικού κεφαλαίου και κυρίως στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνονταν το μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης. Χαρακτηριστικό


66

είναι το παράδειγμα με το πρόγραμμα αγοράς έτοιμων διαμερισμάτων, με τιμές της αγοράς.
Συνολικά πάντως ο ΟΕΚ, σχεδόν 60 χρόνια από την ίδρυση του, έχει καταγράψει θετικό έργο. Έχει προσφέρει ιδιόκτητη στέγη περίπου σε 700.000 οικογένειες.
Στις 100.000 από αυτές παραχώρησε έτοιμη κατοικία σε κάποιον οικισμό, σε 362.000 δόθηκε δάνειο για αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας και περίπου 238.000 πήραν δάνειο επισκευής, επέκτασης ή αποπεράτωσης κατοικίας.
Η αρχιτεκτονική του Οργανισμού είναι εν πολλοίς η έκφραση της πολιτικής που ακολούθησε. Αποτελεί ενδιαφέρον έργο, αν αναλογιστούμε την κοινωνική πλευρά του θέματος αλλά και ότι αποτελούσε το 95% της οργανωμένης δόμησης στην Ελλάδα.  Στα πρώτα στάδια εξέλιξης στο έργο του Οργανισμού υπάρχει υψηλό ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων, λόγω και της μεγάλης στεγαστικής ανάγκης στην κοινωνία, έχοντας όμως κάποιες βασικές αρχιτεκτονικές αρχές που πρόσφεραν σε ένα βαθμό ποιότητα στην ζωή του δικαιούχου. Ενώ αργότερα τα οικόπεδα ήταν μεγαλύτερα, ήταν πιο αραιή η δόμηση, και ή τυπολογία των κατοικιών πλησίαζε πιο κοντά σε μία μέση αστική κατοικία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, όπως έχουν εντοπιστεί παραπάνω, με την ένταξη των οικισμών στο υπάρχον αστικό περιβάλλον, σοβαρά ζητήματα με την συντήρηση των οικισμών, με τον οικονομικό στραγγαλισμό του Οργανισμού, την αφαίμαξη των οικονομικών από τις κατασκευαστικές εταιρίες που αναλάμβαναν την υλοποίηση των οικισμών, και κυρίως με το ιδιοκτησιακό αδιέξοδο.
Στην σημερινή κατάσταση, που η οικονομική καπιταλιστική κρίση, έχει οδηγήσει την μεγάλη πλειοψηφία να μην μπορεί να κατασκευάσει ή να αγοράσει το δικό της σπίτι, η δημιουργία ενιαίου κατασκευαστικού φορέα που θα έχει την ευθύνη, για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διαχείριση, την επισκευή κλπ. λαϊκών κατοικιών είναι επιτακτική ανάγκη. Ένας φορέας που θα εξαλείψει το κέρδος των κατασκευαστών, των εργολάβων και η κατανομή τους θα είναι ενταγμένη στα πλαίσια της λειτουργίας ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα ενεργεί με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, θα πάψει η εμπορευματοποίηση της γης. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο η κατοικία να μην αποτελεί  εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Η κοινωνία να κινείται με άξονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος λίγων σε βάρος των πολλών. Προϋποθέτει δηλαδή κεντρικό σχεδιασμό και μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία.
Έτσι μόνο θα λυθεί η βασική αντίθεση, που είναι η όξυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της από μια μικρή μειοψηφία. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στον κλάδο όπου αυτή τη στιγμή σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες είναι απούλητες γιατί βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μεγαλοεργολάβων και δεν πουλιούνται γιατί στην παρούσα φάση δεν θα τους αποφέρει το προσδοκώμενο κέρδος. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ληστρικά δάνεια, δυσβάστακτα ενοίκια, διαμένουν σε εντελώς ακατάλληλες κατοικίες από άποψη σεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας και περιβαλλοντικών συνθηκών της κατοικίας. Όταν μάλιστα το 2013, οι υλικές, τεχνικές και επιστημονικές προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για σύγχρονη, ασφαλή κατοικία και με τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις είναι πλήρως εξασφαλισμένες.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!
    20/3/2018 - 34513 - 4422
    Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου